sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Sunnuntai sapuskaa: Pataleipä joka vei sydämmeni




Löysin tässä vähän aika sitten kivan blogin nimeltä Mäkisen Kauppa ja blogisti jakoi hiljattain Kotilieden Rouheisen pataleivän reseptin. Leipä näytti niiiiiiiin hyvältä ja resepti yksinkertaiselta että olihan sitä sitten kokeiltava. Kuvissa näette oman lopputulokseni, josta olen aika ylpeä! Eikö olekkin kaunis tuo leipä?! Kovakuorinen ja pehmeä sisukinen rustiikkipintainen leipä ja makukin oli mitä mainioin sillä se katosi aika nopeasti parempiin suihin. Tätä tehdessä pitää vaan ottaa vähän aikaa ja ennakoida. Pitää tehdä taikina valmiiksi jo edellisenä iltana ja muistaa leipoa leipä sitten seuraavana päivänä.



PATALEIPÄ JOKA VEI SYDÄMMENI

4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3½ dl vettä

Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää seokseen lämmin (+42 asteinen) vesi. Sekoita nopeasti mutta älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-42h. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.

12-24h jälkeen

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pyöreä leipä. Älä vaivaa takinaa tässäkään vaiheessa! Peitä leipä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia. Sillä aikaa voit laittaa uunin päälle 225 asteeseen ja laita kylmään uuniin kannellinen 2-3 litran uunipata (kaikki käy kunhan pata johtaa lämpöä, itse käytin lasista pataa).

Kun uuni on saavuttanut lämpötilansa ja leipä kohonnut n. 30min pöydällä ota kuuma pata uunista ja nosta leipä pataan. Tee leivän pinnalle muutama viilto ja ripottele päälle hieman jauhoa --> tekee leivästä kauniin. Pane kansi päälle pataan ja laita pata uuniin puoleksi tunniksi. Puolen tunnin jälkeen ota kansi pois ja jatka leivän paistamista vielä 15min. Itse pidin vain 10min mutta aika riippuu vähän uunista.

Ota pata uunista ja kumoa leipä. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

TADAA ja siiinä kaunis leipä viikonloppuaamuun ja ansaitset varmasti muutaman Vuoden Tyttöystävä-pisteen! ;)


EDIT: EN MUISTANUT MAINITA ETTÄ ITSE KÄYTIN AINOASTAAN TAVALLISTA PUOLIKARKEAA JAUHOJA KUN EI SATTUNUT OLEMAAN SÄMPYLÄJAUHOJA!! HYVÄÄ JÄI SILTI ;) 


// Hittade här för ett tag sen en ganska fin blogg med namnet Mäkisen kauppa, där bloggaren delade ett recept från Kotiliesi på "grytbröd". Det såg så läckert ut att jag måste ju bara prova på det! 

GRYTBRÖD


4 dl vetemjöl

3 dl semlemjöl
2 tsk salt
½ tsk torrgäst
3½ dl varmt vatten

Blanda ihop torringredienserna och häll i varma vattnet (+42 grader). Blanda snabbt ihop men knoda inte! Sätt degen i ett skål med "elmukelmu" och duk på och låt gäsa 12-24h.

Efter 12-24h häll degen på mjölat bord och forma degen till ett bröd, men knoda fortfarande inte! Låt ännu gäsa under duk en halv timme. Under tiden sätt en ungsform med lock i kalla ugnen och sätt ugnen på 225 grader.

När ugnen är färdig och degen fått gäsa lyft degen i ugnformen och skär några snitt utan på brödet och strå över lite mjöl --> brödet blir på detta sätt vackrare! Sätt locket på och laga grytan i ugnen till ca 30min. Efter en halv timme ta bort locket och låt brödet vara i ugnen ännu ca 15min utan lock. Jag hade ca 10min.

Ta grytan från ugnen och ta brödet från grytan. Låt svalna men lägg inte duk på för att brödet skall hålla sin hårda yta.

TADAA så har du finaste morgonbrödet till morgonmålsbordet och så har du kanske tjänat några poäng i Årets Flickvän- tävlingen! ;)

EDIT: GLÖMDE ATT NÄMNA ATT JAG ANVÄNDE BARA VANLIGT MJÖL ISTÄLLET FÖR SÄMLEMJÖL FÖR VI HADE INTE DET!! BRA BLEV DET ÄNDÅ ;)

4 kommenttia:

  1. Näyttää niin herkulliselta <3 pitää ehdottomasti kokeilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla hyvää nimittäin oli ja ulkonäkö mitä herkullisin! :) <3

      Poista
  2. Näyttää todella hyvältä :)
    Tätä on kyllä pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! :) se maistui kuin näyttikin herkulliselta

      Poista