lauantai 19. syyskuuta 2015

Oman elämän Indiana Jones: Nöuskärrmalmenin JatulintarhatAjattelin aloittaa Sunnuntai sapuskaa-postaussarjan lisäksi tällaisen historialöydöksiin liittyvän postaussarjan nimeltä Oman elämän Indiana Jones. Postauksia tulisi epäsäännöllisen säännöllisesti, niin paljon kun ehditään löytää tietenkin, mutta ideana olisi että samaan sarjaan kuuluvat postaukset löytyvät kaikki saman tunnisteen alta ja julkaisu ajankohdaksi voisi päättää vaikka lauantain. 

Instagramilaiset ehkä jo arvaavatkin mistä on kyse kun viime viikon sunnuntaina laitoin Instaan kuvan meidän löydöksestä. Toivottavasti teitä kiinnostaa aihe, olen nimittäin itse aina ollut kiinnostunut historiasta, varsinkin Suomen ja Skandinavian historiasta. Ja todella lähellä sydäntä on tietysti oman kotiseudun historia ja mies iskikin oikein kultasuoneen viime viikolla kun löysi netistä karttapalvelun, josta voi nähdä eripaikkojen historiallisia löydöksiä. Minä ja kieltämättä mieskin innostuttiin kovasti kun miehen kotipaikan lähelle oli merkitty yksi muinaisjäännöspaikka. Sehän me ajateltiin heti miehen ja appiukon kanssa käydä katsomassa ja onneksemme löysimme oikein hyvänä pysyneen Jatulintarhan keskeltä metsää kallion päältä. 

Wikipedia kertoo näin: Jatulintarha on siis kivistä muodostettu labyrinttikuvio, jossa ei ole perinteistä umpikujaa. Jatulintarhan kehien välissä kulkevaa mutkittelevaa polkua pitkin voi kävellä kuvion reunalta keskustaan. Kivimuodosetelmat ovat saattaneet liittyä johonkin rituaaliin, mutta varmaa tietoa tästä ei ole. Jatulintarhoja esiintyy Suomen lisäksi Ruotsissa sekä rannikolla että sisämaassa, Viron rannikolla, NorjassaKuolan niemimaalla ja Vienanmeren saarilla. Muualla Pohjois-Euroopassa on käytetty nimityksiä TrelleborgTrinneborgs slottTrondheim ja Babylon. Ruotsinkielisiä nimiä ovat jungfrudans (=”neitsyttanssi” tai ”neidon tanssi”), Trojaborg  (=”troijanlinna”) ja rundborg (=”pyöreä linna”).  Suomessa jatulintarhoista on käytetty myös nimityksiä ”jättiläisen tie” ja ”jätinpolku”, ”Laiska-Jaakon rinki” ja ”Pietarin leikki”. 

Ainoa huono asia tällä hetkellä ovat hirvikärpäset, jotka hieman latistivat tätä "aateenmetsästys-tunnelmaa". Niitä on ihan sairaasti. Ekat pakkaset voisivat jo tulla niin tuonne metsäänkin olisi kiva mennä. Mutta jatketaan etsimistä ja palaillaan taas astialle! :) 
// Jag har alltid varit mycket intresserad av historia, speciellt Finlands och Skandinaviens historia. Närmast hjärta är förståss lokala historian och därför var jag mycket glad över att mannen hittade på nätet en karta som visar olika fornminnen. Vi tog ju genast förra söndagen oss till närmaste stället på området som verkade både lätt och intressant, nämligen ett Jungfrudans-labyrint. Vi tänker söka också andra fornminnen här i trakten så alla inlägg som är relaterade i ämnet hittar ni under ID:n "Oman elämän Indiana Jones". 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti