sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Sunnuntai sapuskaa: Maailman helpoin sämpyläohje




Meillä leivotaan sämpylöitä epäsäännöllisen säännöllisesti ihan vain vaihtelun vuoksi mutta myös kaventaaksemme välillä ruokalaskua. Ja en voi kyllä väittää ettenkö tykkäisi leipoa ja onhan se vaan ihan parasta syödä viikonloppu aamiasella tuoreita sämpylöitä. 

Tässä helppo sämpyläohje, jonka muistaakseni löytynyt täältä Kokkikanan keittokirja - blogista:

MAAILMAN HELPOIN SÄMPYLÄOHJE

5 dl vettä
1pss kuivahiivaa (11g) tai 30g tuorehiivaa
2-3 tl suolaa
2tl sokeria
9-11 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva lämpimään veteen ja lisää suola ja sokeri. Lisää vehnäjauhot vähitellen kunnolla vaivaten niin että taikina irtoaa reunoista. Anna nousta liinan alla kaksinkertaiseksi n.30min. Me yleensä laitetaan kelmu ja liina päälle ja sen jälkeen kylmään mikroon. 

Kohoamisen jälken pyörittele taikinasta sämpylöitä ja anna tämän jälkeen kohota vielä n. 10min pellilla liinan alla. Tämän jälkeen voit sivellä sämpylöille maitoa niin sämpylät saavat eritavalla väriä. Kuvissa näkyviin sämpylöihin jätin tämän tekemättä. 

Paista sämpylöitä 200 asteessa 10-15min. Ota pois uunista ja voitele tämän jälkeen vedellä. Laita tämän jälkeen liina päälle hetkeksi. Näin pinnasta tulee ihanan pehmeä. 

NAUTI! 

Ihanaa aamua <3 




// Vi bakar semlor hos oss ganska ofta. Inte bara för att knipa några slanttar från matkassa utan också att få lite ändring i brödutbudet här hemma. Och dessutom tycker jag om att baka och det är ju rena lyx att få nybakade semlor på veckoslutsmorgonar.

Här får ni recept (hittad hos Kokkikanan keittokirja-bloggen) på semlorna:

VÄRLDENS ENKLASTE SEMLOR

5 dl vatten
1 ps torr gäst (11g) eller 30g färskt gäst
2-3 tsk salt
2 tsk socker
9-11 dl vetemjöl

Blanda gästen i varmt vatten och tillsätt saltet och sockret. Tillsätt vetemjölet småningom och knoda ordentligt tills degen låssnar från kärlkanterna. Låt degen gäsa under duken så att den blir dubbelt så stor som den var i början, ca 30min. Vi lägger degen oftast i kall micro under duk och elmukelmu (som man här säger :D) för att där gäser den bättre. 

När degen har gäst tillräckligt baka semlorna och låt dem gäsa ännu ca10min på bakplåt under duken. Efter det här kan du pensla semlorna med mjölk att få en lite djupare färg på sig. I semlorna på bilden gjorde jag inte det. 

Stek semlorna i 200 grader ca 10-15min. Ta ut från ugnen och pensla semlorna ännu med vatten och låt stå en stund under duken. På det sättet blir ytan på semlorna härligt mjuk.

NJUT!

Ha en härlig morgon! <3 


8 kommenttia:

  1. Moikka. Sinulla on tosi kiva blogi. Ihanasti olet sisustanut kodissasi, piha ja terassi upean näköiset! :) oletko blogissa kertonut missä kaupungissa asut tai työstäsi ym?
    Jään kyllä blogin lukijaksi :)
    Bea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Bea, kiitos kauniista kommentistasi ja hauska kuulla että olet löytänyt tänne! :) Asumme pienen kaupungin laidalla eteläisessä Suomessa ja työni ei liity millään tavalla blogiin tai sen sisältöön, joten sen jätän blogin ulkopuolelle kokonaan.

      Poista
    2. Ymmärrän. Oletko nuorena lähtenyt pois kotoa?:)kun olet vasta parikymppinen. Ja noin paljon jo saavuttanut. :)

      Poista
    3. Taisin olla 19 kun muutin pois kotoa ja olen ollut todella onnekas koska minulla on aina ollut töitä, niin se on myös mahdollistanut unelmien tavoittelemisen!

      Poista
  2. Niinpä :) kysyisin vielä,vaikkei tähän postaukseen liitykkään. Mutta mistä olet löytänyt paljon harmaasävyisiä marokkolaisia astioita?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Astiat ovat pääasiassa Tine K tai Rif Design merkkisiä, ja niitä löytää esim. Homenord, Lifestylenordic, Designwest-nettiputiikeista. Mutta googlettelemalla Tine K marokkoastioita niin löytyy varmasti muitakin paikkoja sekä kivijalkamyymälöitä, mutta omani ovat pääasiassa noista ostettu :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Ole hyvä, mukavaa syyskuista sunnuntaita sinulle! :)

      Poista