sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Sunnuntai sapuskaa: Pulled pork meidän tavalla


Pulled pork on kyllä yksi suosikki ruuistani. Se on helppo, maukas ja aika halpakin ruokalaji. Kaupoista löytyy nykyään jo valmispakkauksia pulled porkia, mutta omasta mielestä parhaan tuloksen saa itse tehtynä. Määrät ovat sinnepäin, sillä en ole ikinä mitannut määriä kunnolla.


OUR PULLED PORK

n. 1kg kaslerpaisti
3-4dl kuumaa vettä
1 lihaliemikuutio
soijakastiketta
HP-kastiketta
1-2 sipulia
3-4 valkosipulin kynttä
1-2 porkkanaa
tuoretta timjamia

Ota liha huoneenlämpöön n. 1h ennen uuniin laittamista ja laita uunipataan. Lämmitä vesi (käytän vedenkeitintä) ja liuota lämpimään veteen lihaliemikuutio, lisää maun mukaan sojakastiketta ja HP-kastiketta. Kaada liemi lihan päälle vuokaan. Vesi tulee ylettyä vähintään puoleen väliin lihakimpaletta. Lisää vettä jos nestettä liian vähän. Lisää liemeen porkkanaviipaleet ja lohkotut sipulit (saa jäädä isoiksi lokoiksi) sekä muutama kokonainen ja muutama hienonnettu valkosipulin kynsi. Viimeiseksi heitin liemeen tuoreet timjamin oksat.

Laita uuniin n.100-150 asteeseen ja laita lihaan paistomittari. Annan lihan ensiksi olla uunissa ilman kantta mutta noin puolessa välissä laitan kannen vuuan päälle, jotta kaikki neste ei haihdu pois. Kypsymisessä menee n. 3-5h. Paiston aikan on hyvä luikoida lientä säännöllisesti lihan päälle, niin se ei kuivu (kansi auttaa asiassa). Yleensä käännän lihakimpaleen loppuvaiheessä paistoa, jottaa yläosa imee itseensä myös lientä. 

Kun liha on valmista (Pidän lihan uunissa niin että mittari näyttää reilusti yli 90 astetta.) niin nosta liha heti pois liemestä ja revi liha kokonaisuudessaan kahdella haarukalla. Siivilöi liemi ja kaada lientä revityn lihan päälle.

KERMAVIILIKASTIKE

1 prk kermaviiliä
n. 1 tl mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
hienonnettua persilijaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja se on valmis!:)Tarjoile pulled pork esim. patongin välissä tai pitaleivissä. Leipien väliin laitetaan yleensä HP-kastiketta tai ketsuppia, salaattia, kurkkua ja tomattia sekä kermaviilikastiketta.


Herkullista, voin luvata!! :)// Pulled pork är ett av mina favorit rätter. Det är ganska enkelt, gott och dessutom ganska billigt. Nuförtiden finns det färdiga pulled pork-förpackningar i butiker men jag tycker att det blir bäst att göra det själv helt från början. 

Mänderna är sedan lite sådär, för att jag har aldrig riktigt mätt hur mycket jag använder.

PULLED PORK PÅ VÅRT SÄTT

ca 1kg kaslerstek
3-4 dl varmt vatten
1 köttbulijong
sojasås
HP-sås
1-2 lök
3-4 vitlöksklyftor
1-2 morötter
färsk timjam

Ta köttbiten ur kylskåpet ca 1h före tillrädningen och laga i en ungsform/gryta. Värm vattnet och blanda i där köttbulijongen, soja- och HP-såsen. Häll vattnet på köttet (vätskan skall räcka till halva av köttbiten). Tillsätt i vätskan moroten, lök- och vitlöksklyftorna. Du kan laga några av vitlökarna hela och krossa några av klyftorna. Till sist sätt i vätskan färska timjamen.

Sätt mätaren i köttet och lägg grytan i ugnen som är ca 100-150 grader. Jag låter det först vara utan lock i ugnen men sista 1-2h lägger jag locket på grytan. Köttet får vara välstekt och mätaren får visa väl över 90 grader. I ugnen för grytan vara ca 3-5h.

När köttet är färdigt ta ut från ugnen och lyft biten i ett annat skål och riv köttet genast med två gafflar. Vätskan, som blev i grytan, kan du filtrera och häll den efter det utan på rivna köttet. 

GRÄDDFILSSÅSEN

1 brk gräddfil
ca 1 tsk svartpeppar från pepparkvarnen
lite salt
hackad färsk persilja

Blanda ihop alla ingredienserna och så är det färdigt!


Servera pulledporken med t.ex. patong eller pita-bröd. Vi lägger i bröden lite ketchup eller HP-sås, sallad, gurka, tomat samt gräddfilssåsen.

Fungerar utmärkt, det kan jag lova!! :)


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Joo kannattaa tehdä, se on todella hyvää! :) lihan voi tietysti maustaa myös bbq-kastikkeilla, mutta me ei sitä olla tehty kun ei kumpikaan oikein tykätä sellaisista niin ollaan sovellettu oma versio.

      Poista