sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Sunnuntai sapuskaa: Itsenäisyyspäivän retrokakku





 En tiedä olenko jo täällä blogin puolella kertonut, mutta minua kiinnostaa hirmusti tällä hetkellä kaikki retroruuat tai sellaiset vanhanaikaiset ruuat, leivonnaiset ja reseptit. Jotenkin kaiken tämän nykyruuan vastapainoksi kaipaan vanhoja ruokalajeja ja reseptejä. Varsinkin leivonnaisten puolella kaikenlaiset "juusto- ja hyytelökakut" alkavat tulla korvista jo ulos ja sitä tekee mieli jotain ihan muuta. Vanhoissa respteissä kiinnostaa varsinkin ne puhtaat ja selkeät raaka-aineet ja sellainen aitous. Voita, sokeria ja kermaa omissa olomuodoissaan eikä mitään vippaskonsteja tai lisäainemonstereita.

No eikun selailemaan mummon vanhoja reseptikirjoja ja soittamaan äitiltä neuvoja. Itsenäisyyspäivä onkin hyvä syy leipoa kakku ja muistella vanhoja hyviä reseptejä. Itsenäisyyspäivän kunniaksi kakuksi valikoitui ehkä retroista retroin ananas-keikauskakku, jota tuunasin hieman kaardemummalla - näin talveen sopivaksi.

RETRO KAARDEMUMMAINEN ANANAS-KEIKAUSKAKKU 
(24cm vuoka, n.4cm korkea)

200g voita
1 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
2 kpl kananmunaa
1 1/3 dl venhäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1½ tl vaniliinisokeria
0,5 tl kaardemummaa
6 rkl ananasmehua

n. 4kpl ananasrenkaita (riippuu kakkuvuokasta) 
koktailkirsikoita

Leikkaa vuokan pohjalle leivinpaperista pohjan kokoinen pala.

Sulata vuokan pohjalle n. 2rkl voita ja 2-3 rkl fariinisokeria ripoteltuna leivinpaperin päälle.

Asettele ananasrenkaat vuokan pojkalle ja aseta jokaisen renkaan keskelle koktailkirsikka.

Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vaahdottaen niiden välissä.

Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniliinisokeri ja kaardemumma ja lisä puolet tästä seoksesta voisokeri-seokseen. Sekoita.

Lisä ananasmehu ja loput jauhoseoksesta. Sekoita.

Nostele taikina varovasti vuokaan ja levitä tasaisesti. Paista +175 asteisessa uunissa noin 50min. 

Anna hetken jähtyä ja kumoa kakku tarjoiluastialle.

Nauttikaa tuulahduksesta entisiltä ajoilta! ;)


<3 MAUKASTA JA RAUHALLISTA ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ KAIKILLE <3





// Jag vet inte om jag har tagit upp mitt intresse för gamla maträtter, bakverk och recepter. Mig intresserar mycket gamla receters äkta smaker och ingredienser. De är på någotvis så "rena" och klara utan någotslag skryt. Enkelt och gott helt enkelt. I dem använder man smör som smör, socker som socker och grädde som grädde utan några onödiga tillsatsämnen.

Det var bara då att blädra i mormors gamla kokböcker och ett samtal till mamma. Men till ära för Självständighetsdagen så var det ju bra att baka en kaka. Det blev en gammal goding, nämligen Ananas-upp och ner kaka. 

GAMLA GODINGEN UPP OCH NER KAKAN MED KARDEMUMMA
(24cm dia kakform, ca 4cm hög)

200g smör
1 dl socker
1½ dl farinsocker
2 ägg
3 1/3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk vanilinsocker
0,5 tsk kardemumma
6 msk ananassaft

ca 4 st ananas-ringar + coctailkörsbär

Klipp en bit av bakplåtspapper i formen av kakformen och lägg biten på bottnet på kakaformen.

Smält ca 2 msk smör på kakformens botten ovan på bakplåtspappret och strö på ca 2-3 msk farinsocker.

Lägg ananas-ringarna på bottnet och sätt en coctailkörsbär på mitten av ringen.

Vispa ihop smöret, sockert och farinsockert. Tillsätt äggen en per en och vispa bra där emellan.

Blanda ihop vetemjölet, bakpulvret, vanilinsockert och kardemummat och tillsätt hälften av detta i socker-smör blandingen. Blanda bra ihop.

Vispa ner ananassaftet och andra halvan av mjölblandningen och blanda bra ihop.

Lyft degen försiktigt i kakformen utan på ananasringarna och sprid degen bra i formen.

Grädda i ugnen i +175 grader ca 50min. 

Lyft kaka ut och låt svalna en stund och stjälp kakan på servicetallriken.

Njut av en vind från gamla rider! ;)


<3 LUGN OCH SMAKFULL SJÄLVSTÄNDIGHETSDAG FÖR ALLA <3



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti