lauantai 12. maaliskuuta 2016

Travel fever: Svalbard

Kuva lainattu täältä.
Kuva lainattu täältä.
Kuva lainattu täältä.

Minulla on ollut unelma. Jo muutaman vuoden. 
Siitä on varmaan jo 3-4 vuotta sitten kerran töissä tuli eräs vanha työkaveri käymään ja siinä rupetellessa niitä näitä tuli kysytyksi missäs sitä ollaan reissattu viime aikoina ja hän vastasi että Huippuvuorilla. Mehän ei edes oltu kuultu sellaisesta paikasta mutta seinällä sattui olemaan maailmankartta ja hän näytti paikan kartalla. Paikka jäi mieleen ja mielenkiinnosta googlettelin vähän että mikä paikka oli oikein kyseessä - ja olin aivan myyty! Olin ihan varma että tuonne minäkin haluan vielä joskus!

Svalbard, eli Huippuvuoret ovat Norjalle kuuluva saaristo Pohjoisella Jäämerellä, lähes suoraviivaisesti Suomen yläpuolella. Vaikkakin saaret kuuluvat Norjalle niin sen suvereniteetti hyväksyttiin Svalbard-sopimuksessa 1920 ja niin ollen kaikki sopimusmaat saavat hyödyntää saarta ja kaikilla niillä ihmisillä on oikeus tulla saarelle. Ilmasto siellä on arktinen mutta Golf-virran ansiosta kuitenkin hieman leudompi kuin muualla samalla leveysasteilla. Saarilla harjoitetaan kaivosalan lisäksi matkailua ja tutkimuksia ja Huippuvuorilla sijaitsee maailman pohjoisin yliopistokeskus UNIS, jossa voi opiskella arktista biologiaa, geologiaa, geofysiikkaa ja teknologiaa. Huippuvuorilla asuu vakituisesti reilu 2000 ihmistä, joista suurin osa norjalaisia, mutta muita kansallisuuksia löytyy myös, muun muassa venäläisiä ja ukrainalaisia. Suurin osa heistä asuu Huippuvuorien suurimmassa asutuskeskuksessa Longyearbyenissa mutta asutusta löytyy myös Barentsburgista sekä Ny-Ålesundista.

Kohde soveltuu parhaiten ns. luontomatkailijoille ja saarilla voi hiihtämisen ja patkioinnin lisäksi osallistua veneretkille bongailemaan lintuja ja eläimia, lähteä kierrokselle koiravaljakoilla, ajelemaan moottorikelkoilla ihastelemaan revontulia tai vaikkapa katselemaan jäätiköitä kajakilla. Vaikka matkailu onkin suuri osa Huippuvuoria, sitä on hieman rajoitettu koska yksi Huippuvuorten nähtävyyksistä on myös siellä elelevät jääkarhut, jotka tekevät retkeilystä myös hieman riskialtista. Tämän takia kaikille kylän ulkopuolelle tehtäville retkille mukaan lähtee aina aseistettu opas.
(fakta: Wikipedia)Ja arvatkaas mitä?! Me lähdetään tuonne syksyllä! :D 

// Jag har drömt om att resa till Svalbard redan en längre tid och kan ni tänka er så i höstas kommer vi att resa där!  :D

Vad är det för en plats? Läs Wikipedia! :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti