torstai 6. huhtikuuta 2017

INSTAGRAM TRAVEL THURSDAY: Lähiseudun helmet

Se olisi taas IG Travel Thursdayn aika. Tässä kuussa ei ole mitään teemaa joten ajattelin kirjoitella lähiseutumatkailusta. Totta, tämä olisi kyllä heinäkuun teemana tänä vuonna mutta en vaan malta olla julkaisematta tätä sillä tämä postaus on roikkunut jo syksystä asti luonnoksissa mutta jostain syystä aina jäänyt julkaisematta. Näin Suomi100-juhlavuotena voidaan aiheesta kirjoitella tietysti moneenkin kertaan! 

Aina ei ole mahdollisuutta lähteä seikkailemaan ympäri maailmaa tutkimaan pyramiidejä, haukkomaan henkeä Norjan vuonoille, laskea alas puuterilumella Alpeilla tai polttaa varpaansa Saharan hiekassa. Mitään näistä juuri luettelemistä asioista en ole siis tehnyt mutta sen aikaa kun näistä haaveilee voi tutustua kotiseutunsa lähiympäristöön. Siinä missä muun maailman nähtävyydet ovat huikaisevia, niin kyllä meiltä Suomesta löytyy vähintäänkin yhtä hienoja nähtävyyksiä kun oikein tarkasti katsoo! Tästä kielii myös Suomen saama tunnustus mm. Lonely Planetilta ja Financial Timesilta


Monesti sitä vaan tuntuu että sitä jää sokeaksi ympäristölleen.


Suomi on täynnä kauniita nähtävyyksiä, luonnonihmeitä, muinaismuistoja kauniista Lapin tuntureista ja saaristosta puhumattakaan. Mutta kuten jo aikaisemmin sanoin aina ei vaan ole aikaa eikä varaa lähteä edes kiertämään kotimaata, mutta silloin kannattaakin suunnata katse hieman lähemmäs - ihan lähiseuduille. Minun tapauksessa se tarkoittaa Etelä-Suomea ja kyllähän täältäkin löytyy monen moista nähtävää ja tekemistä kun hieman paneutuu asiaan. Eikä välttämättä maksa mitään, varsinkin jos ei edes liiku autolla vaan esim. pyörällä tai kävellen.

Koska itse olen todella innostunut lähiseutumatkailusta niin listasin muutaman oman suosikkikohteeni täältä eteläisestä Suomesta:


Repoveden riippusillalla ja venereissulla Suomenlahdella.

- Repoveden kansallispuisto:
Repovesi onkin monelle tuttu mutta en halunnut missään nimessä sitä jättä pois tältä listalta! Sieltä kun löytyy rengastettuja reittejä kaiken tasoisille kulkijoille ja mitä kauneimmat maisemat. Huomasin että uusimpana reittinä Repovedelle on tullu Korpin kierros, joka kulkee Ohlavanlammen ympäri. Itse kiinnostaisi kovasti lähteä päiväretkelle kiertämään tämä uusin reitti!

- Veneily Suomenlahdella:
Jos suinkin itse tai sukulaiset tai kaverit omistavat veneen kannattaa sillä lähteä koluamaan rannikkoa. Mereltä löytyy yllättävän paljon retkikohteita, rantoja, saaria ja muinaisjäännöksiä. Tiesittekö muuten että Loviisan edustalla sijaitsee Suomenlinnan pikkusiskoksikin kutsuttu Svartholman merilinnoitus? Svartholmassa toimii kesäisin ravintola-kuppila sekä museo ja sinne pääsee omalla veneellä tai reittilaivalla muutaman kerran päivässä Loviisasta. Päiväretki Svartholmaan sopii koko perheelle, sillä sinne on ainakin ennen järjestetty ns. Merirosvo-risteilyjä, jossa lapsille järjestetään aarteen etsimistä saarella.

Syksyinen sunnuntaipatikka Valkmusan kansallispuistossa.

- Valkmusan kansallispuisto:
Huomasin juuri että olen aivan unohtanut tehdä syksyisestä sunnuntaipatikastamme postausta tänne, mutta tässä kuitenkin muutama maistiainen, jotka kuitenkin Instagramiin olen päivittänyt. Valkumusan kansallispuisto sijaitsee siis Kymenlaaksossa ja se edustaa eteläisen Suomen poikkeuksellista suoluontoa. Puistossa on 2,5km pitkospuureitti, jonka varrella on lintutorni ja levähdyspaikka nuotiopaikkoineen ja sinne sopii erinomaisesti lähteä perheen pienimpienkin kanssa. Nuotiopaikalta voi pidentää reittiä ylittämällä vielä suon Moronvuorelle, jonne matkaa n.2km.


Loppukesän sunnuntaiajelu Kiikunlähteelle.

- Kiikunlähde Hollolassa
Tämä turkoosina loistava pieni lampi Hollolassa on varsin uusi tuttavuus minulle ja vasta syksyllä tähän törmäsin vahingossa selaillessani Instagramia. Muutama sata metri lähteeltä on tehty pieni parkkipaikka kävijöille ja hiekkatietä pitkin kävellen saavutaan yleisölle avoimeen kohtaan, jossa tätä luonnonihmettä voi ihmetellä. Koko päivän reissua tästä ei todellakaan saa mutta kivaa sunnuntai tekemistä me ainakin tästä saatiin.


Extempore-veneretki Mustaviiren saareen ja Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon.

- Mustaviiren saari (Itäisen Suomenlahden kansallispuisto)
Mustaviiri on saari Pyhtään kunnan merialueella ja se kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon. Saarelle voi käydä kuka vaan ja sieltä löytyy aallonmurtaja, johon voi kiinnittää veneen, nuotiopaikat, telttailualue, kuivakäymälät sekä luontopolku, jonka varrelta löytyy saaren merkittävimmät nähtävyydet. Saarelta löytyy muun muassa pirunpeltoja, sodan aikaisia rakennelmia, jatulintarhoja, korkeita rantakallioita, Struven ketjun mittauspiste sekä korkea näköalatorni. Saari sijaitsee avomerellä ja sinne mentäessä joutuu ylittämään valtamerilaivojen väylän, joten ihan pikkuruisimmalla veneellä saarelle ei pääse kuin oikein tyynellä säällä (kuten me) mutta jos ei omista venettä saareen pääsee myös ymmärtääkseni joillain vuorovesialuksilla ja venetakseilla Kotkasta. Tämä paikka on ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka ja me saimme kulutettua aikaa siellä monta tuntia kävellen saarta ympäri sekä syömällä eväitä.


Upea pyöreäkivinen ja kirkasvetinen ranta Pitkäviiren saarella ja kuva peilityyneltä Suomenlahdelta.

- Pitkäviiren saari (Itäisen Suomenlahden kansallispuisto)
Pitkäviiren saari sijaitsee Mustaviiren saaren vieressä ja se kuulunee myös Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon. Pitkäviiren saari on autio eikä sieltä löydy laitureita tai nuotiopaikkoja, mutta sen ei kannata antaa häiritä vaan rohkeasti yrittää kivikkoisesta rannikosta huolimatta rantautua. Me rantauduttiin saaren pohjoisrannalle ja käveltiin pienen harjun yli toiselle puolelle. Näkymä oli henkeä salpaava! Saaren eteläinen ranta oli todella kaunis ja täynnä aivan pyöreitä kiviä. Vesikin oli hämmästyttävän kirkasta! En todellakaan tiennyt että Itämeren vesi voi olla noin kirkasta.

- Muinaismuistot ja -jäännökset
Hurahdettiin reilu vuosi sitten etsimään muinaismuistoja. Se innostus vähän laantui siinä syksyn tiimoilla koska sinä syksynä oli niin järjettömästi hirvikärpäsiä ettei metsään juurikaan voinut mennä.  Syksyhän on ehkä kivointa aikaa muuten samoilla metsissä. Mutta kyllä me muutamissa kohteissa ollaan päästy käymään ja parastahan koko jutussa on se että saa olla luonnossa. Meidän esimmäinen muinaisjäännöslöydös on Nöuskärrsmalmenin jatulintarha keskellä metsää ja viime kesänä käytiin Mustaviiren - saarella, josta löytyi jatulintarhojen lisäksi myös Unescon maailmanperintökohde Struven ketjun mittauspiste.


Kauniit auringonlaskut läheisen meren ja järven rannalla.

Talvinen iltaretki kodalle grillailemaan paukkupakkasissa ja iltauintiretki keskikesän helteessä rauhalliselle järven rannalle.

Lovisteininvuoren valloitus. Muutaman tunnin happihyppely metsässä on mitä parasta yhdessä oloa ja kevätpäivästä nauttimista! 


- Lähiseuturetkeily
Me ollaan innostuttu tällaisesta lähiseuturetkeilystä tosi paljon. Se ei vaadi oikeastaan mitään muuta kuin uteliaan mielen ja vähän seikkailun halua ja Google Mapsin. Tarviiko sen edes aina olla sen erikoisempaa? Kauneutta ja täydellistä tunnelmaa voi löytää mistä vaan, jos vain haluaa. Täydellinen kesäillan uinitireissu tai paukkupakkasilla lämmitellään kodassa, syksyllä lähdetään eväspussin kanssa sieneen tai bongailemaa muinaismuistoja. Mikäs sen mukavampaa kuin hyvä seura ja luonto? Läheinen uimarantakin tai veneenlaskupaikkakin näyttää auringonlaskussa aika kivalta, seurasta puhumattakaan. Ei tarvitse lähteä aina kauas löytääkseen jotain hienoa vaan kyllä se lähimetsäkin voi tarjota vaikka millaisia seikkailuja ja on mitä parasta extempore viikonloppu tekemistä!___________________________________________________________

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday - tempausta, jonka järjestäjina toimivat Travellover, Scimbaco ja Muru Mou.

Instagram Travel Thursday - blogitempausta vietetään aina jokaisen kuukauden ensimmäisenä torstaina. Siihen voi osallistua kuka tahansa ja sen tarkoituksena on vahvistaa Instagramia matkailuinspiraation ja -tiedon levittämiskanavana.

Postauksen kuvituksena tulee käyttää Instagramissa julkaistuja kuvia.
Blogini löytyy Instagramista nimella Id4hhh.
____________________________________________________________


13 kommenttia:

 1. Aivan upeita luontokuvia! <3 Pitäisi itsekin lähiseudun luontokohteisiin tutustua paremmin. Tunsin nyt pienen pistoksen sydämessäni kun tajusin kuinka huonosti lähiseutua tunnenkaan... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) <3 Suomenluonto on kaunis oli se sitten takapihan metsä tai läheinen uimaranta. Meillä tämä innostus alkoi hieman olosuhteiden pakosta muutama vuosi sitten kesälomalla kun oli vähän niukasti rahaa mutta jotain haluttiin tehdä. Sitten vaan hypättiin autoon ja tutkailtiin google mapsia että mitä kaikkea täältä lähiseudulta löytyisikään. Ajeltiin korpiteitä katselemaan korpijärviä. Se olikin sitten niin kivaa että siitä on tullut aika säännöllistä sunnuntaipuuhaa. Nyt tosin ei ajella vaan päämäärättömästi vaan ollaan tehty taustatyötä ja etsitty paikkoja valmiiksi kartoilta - sitten yleensä sunnuntaisin kun on aikaa niin valitaan joku kohde ja lähdetään etsimään :)

   Poista
  2. Oi, kuulostaapa ihanalta. <3

   Poista
 2. Näistä suurin osa olikin itselle ihan uusia kohteita! Täytyisi kyllä tänä kesänä kunnostautua oikein lähiseutumatkailusta, muutin juuri vastikään Seinäjoelle ja tässä lähiympäristössä olisi myös vaikka mitä paikkoja kierrettäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti! :) eihän sen matkailun tarvitse aina olla sitä että lähdetään viikoiksi tai edes viikonlopuiksi saati sitten päiviksi johonkin. Sehän voi vaan olla kun on muutama tunti aikaa niin mennään katsomaan mitä lähimetsästä löytyy ja vaikka ottaa eväät mukaan! Jos haluaa enemmän panostaa niin me käydään välillä läpi google mapsia/retkikartta - sovelluksia käyttäen ja bongaillaan hauskoja paikkoja. Laitetaan niitä muistiin ja sitten kun sopiva hetki tulee niin lähdetään seikkailemaan :)

   Poista
 3. Suomessa olisi kivaa reissata enemmänkin, mutta tuntuu että ilman omaa autoa monet kohteet ovat todella hankalasti saavutettavissa! Tässä olisi paljon parantamisen varaa. Noista sun esittelemästä kohteesta olen monesta kuullut, mutta yhdessäkään en ole käynyt. Kiinnostaisi kyllä. Sain muuten hyvät naurut tuosta koira+auringonlasku-kuvasta, väsyneenä nimittäin katsoin koiran olevan laama :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä aivan totta, auto auttaa kyllä asiaa huomattavasti! Mutta toisaalta lähiseutumatkailusta ja -retkeilystä pidä ottaa mitään painetta minun mielestä. Sen pitää olla rentoa, helppoa ja mukavaa! Itse olen onnellisessa asemassa että luonto ja metsät löytyvät ihan takapihalta mutta olen aivan varma että jokaiselta paikkakunnalta ja kaupungista löytyy niitä upeita ja kivoja retkipaikkoja ihan läheltäkin :) ei vitsi hahha laama :'''D empä oo ite tullu ennen ajatelleeksi!

   Poista
 4. Totta, Suomessa on niin paljon upeita paikkoja, että aina ei todellakaan tarvitse lähtee muille maille kokemaan upeita elämyksiä. Tämän vuoksi tänäkin vuonna IGTT:ssä on yhtenä teemana lähimatkailu: muistutuksena, että matkailu ei tarkoita vain ulkomaanreissuja, vaan kannattaa myös tutustua lähellä oleviin kohteisiin.
  Tässä postauksessa onkin koottuna todella hyviä vinkkejä Etelä-Suomen lähiseutumatkailuun, ja niin upeita kuvia, että minulla tuli Suomen luontoa ikävä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti ja olen sinun kanssa ihan samoilla linjoilla! :)

   Poista
 5. Minä reissaan ja retkeilen Suomessa kohtuullisen paljon, mutta näistä paikoista en ole käynyt kuin Repovedellä. Vesistö kohteet veneettömänä on hiukan hankalia, mutta tulevana kesänä olen kaavaillut jotain reittivene reissua esim. Ulko-Tammioon. Mielestäni lähiretkeily on ihan parasta, helppo irtautuminen arjesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähiretkeily on ihan parasta niin kuin sanoit eikä sitä voi olla alleviivata liikaa! :) Toki nämä minun kertomani kohteet voivat olla hankalia mutta postauksen ehkä perin idea oli vähän herätellä että niitä ihania paikkoja ja nähtävyyksiä ja tunnelmia löytyy ihan vaikka sieltä takapihan metsästä eikä aina tarvitse lähteä kauas :)

   Poista
 6. Myönnän, olen juuri niitä, jotka ovat aivan sokeita Suomelle. Liian helposti ajattelen, ettei sillä ole matkailumielessä mitään tarjottavanaan, mutta vaikkapa vain katsomalla näutä kuviasi on helppo huomata olevan aivan toisin. Monesti upeimmat auringonlaskukuvatkin ovat Suomesta, kuten nyt sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Meidän ihana kotimaa Suomi ansaitsee minusta todellakin muutaman kehun ja ansaitsemansa arvostuksen! :) olen sitä mieltä että ei sitä tarvitse heti lähteä viikon patikalle lappiin tai ajamaan pyörällä saariston rengasreittejä, vaan ottaa rennommin ja aloittaa vaikka siitä takapihan metsästä. Sieltäkin voi löytyä vaikka mitä kivaa!

   Poista