tiistai 15. elokuuta 2017

OMAN ELÄMÄN INDIANA JONES: Loviisa - Porvoon sympaattinen pikkusisko


Ajattelin tällä kertaa kirjoitella omasta tämän hetkisestä kotikaupungista, eli Loviisasta, koska tämä Porvoon pikkusiskonakin tunnettu, meidän pieni sympaattinen pikkukaupunkimme ansaitsee ehdottomasti enemmän huomiota pysyäkseen elinvoimaisena. Ajankohta tälle postaukselle on myös ehkä ihan hyvä vinkatakseni että elokuun lopussa 26.-27.08.2017 Loviisassa järjestetään taas Loviisan Wanhat-talot perinne- ja korjausrakennuspäivät, jolloin koko kaupunki ja seutukunta herää eloon! Tapahtumassa vanhoihin taloihin pääsee sisään käymään ja katsomaan maksamalla rannekkeen mutta paikalle voi tulla voi myös ihan vaan kiertelemään kaupunkia koska täällä on varmasti tarpeeksi näkemistä ja katsomista sekä pihat ja torit täynnä kirpputori- ja antiikkimyyjiä, paikallisien tuottajien tuotteita unohtamatta.

loviisa, pikkukaupunki
Pikkukaupungin verkkaista tunnelmaa - Hiljainen tori sunnuntai aamuna.

Pikkuinen Loviisa (ent. Degerby) on on noin 15000 asukkaan kaupunki sekä seutukunta itäisellä Uudellamaalla, johon kuntaliitosten myötä liitettiin vuonna 2010 Pernajan, Liljendalin ja Ruotsinpyhtään kunta (Ruotsinpyhtään Ruukista- postaus).

Degerbyn kaupunki perustettiin vuonna 1745 uudeksi tapulikaupungiksi Turun rauhassa 1743 muuttuneen rajan vuoksi ja Haminan menettämisestä Venäläisille. Tällöin alettiin myös rakentamaan Loviisan maa- ja merilinnoituksia, jotka muistuttavat edelleen kaupungin historiasta. Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik vieraili Degerbyssä 1752, jolloin hän antoi kaupungille uuden nimen Loviisa vaimonsa Lovisa Ulriikan mukaan. Loviisassa sijaitsee myös ihastuttava vanha kaupunki puutaloineen ja seurahuone, jotka säästyivät kaupungissa riehuneesta tulipalosta 1855. Loviisan toria ympäröi puolestaan 1800-luvun arkkitehtuurisesti kauniit raatihuone sekä muut kivitalot.

Nykypäivänä Loviisassa on paljon pienyrittäjiä ja kaupunki elää paljon kesäisin turismista. Suurimmat paikalliset työllistäjät ovat 70-luvulla valmistunut Loviisan ydinvoimalaitos sekä Valkon Satama. Kaupungissa sekä seutukunnalla järjestetään varsinkin kesäisin monta suosittua tapahtumaa, jotka vetävät vuosittain paljon yleisöä.

Tähän alle luettelin alle muutamia kohteita ja vinkkejä, joihin minusta Loviisassa kannattaa tutustua. Luettelin kohteet sellaisessa järkevässä järjestyksessä että seuraamalla niitä tulee tehtyä pieni kierros Loviisassa ja nähtyä ne tärkeimmät nähtävyydet.

Lisäsin jokaisen kohteen alle *-merkillä mitä kyseisellä nähtävyydellä kannattaa tehdä, riittääkö vain ohi käveleminen vai pitäisikö piipahtaa sisälle.

loviisa, pikkukaupunki
Kirkko ja Bongan Linnan puisto

 KIRKKO. Kierros on ehkä helpointa aloittaa kirkolta. Kirkolle on helppo suunnistaa ja auton voi jättää kirkon paikkipaikalle, joka on ilmainen. Loviisa on siis tunnettu kaupunkina, jonne ajetaan kirkon läpi. Tämähän ei pidä siis paikkaansa mutta lännestä ajaessa kaupunkiin niin saa vaikutelman siitä kun kirkko seisoo suoraan edessä keskellä tietä, vaikka todellisuudessa tie kaartaa kirkon vierestä. Loviisan kirkko on punatiilinen päätytornillinen kirkko, joka edustaa uusgoottilaista tyyliä. Se on rakennettiin vuonna 1865, edellisen tuhouduttua tulipalossa. Osa kirkon tiileistä on tuotu aikanaan Svartholman merilinnoitukselta. Alttaritaulu on korvattu Kristus-patsaalla, mutta kirkosta löytyy myös vanhasta palaneesta kirkosta pelastettu alttaritaulu. Loviisan kirkko on kesällä 2017 avoinna klo. 10.00-15.00
*ihastele ulkoa
* käy sisällä

Bongan linna ja runopenkki. (Linnakuja 1)

BONGAN LINNA. Aivan kivenheitto kirkosta, puiston vieressä seisoo jyhkeä kivitalo nimeltään Bongan linna. Se on rakennutti vuosina 1904-06 pietarsaarelais pariskunta asunnokseen mutta 1920-luvulla sen alkuperäinen jugend-tyyli vaihtui italilaista uusklassismia ja funkkista myötäileväksi ulkomuodoksi. Nykyään Bongan linnassa toimii professori ja taiteilija Riitta Nelimarkan atelijee- ja työtilat sekä näyttelygalleria. Bonga on avoinna kesällä 2017 kaikkina viikonloppuina perjantaista sunnuntaihin klo. 13-16 ja ryhmille tilauksesta ympäri vuoden. Noin tunnin mittaisella galleriakierroksella pääset oppaiden johdolla tutustumaan Nelimarkan taiteeseen sekä mahdollisuus myös päästä tutustumaan atelijee tiloihin.
*ihastele ulkoa
*käy sisällä

loviisa, pikkukaupunki
Loviisan Raatihuone.

loviisa, pikkukaupunki 

TORI ja RAATIHUONE. Loviisan tori ympäröivine kivitaloineen ja raatihuoneineen, kirkon ja Esplanadinpuiston vieressä on komea ilmestys ja herättänyt paljon kiinnostusta. Raatihuone on Chiewitzin suunnittelema ja muistuttaa paljon Helsingin Ritarihuonetta. Torin ympärillä olevissa muissa kauniissa kivitaloissa toimii muun muassa pankki ja apteekki. Loviisan tori on toiminut kaupungin keskustassa yli 260 vuotta. Kesäisin Loviisan tori on avoinna klo. 7.00-14.00 ja paikallisen leipomon Corint-torikahvilavaunusta kannattaa ostaa maailman parhaimpia berliinimunkkeja!
*ihastele ulkoa
*nauti torin antimia


loviisa, pikkukaupunki
Loviisan kirjasto ( Kuningattarenkatu 24)

KIRJASTO. Loviisassa on ehkä yksi Suomen kauneimmista kirjastoista, koska kirjasto-mediateekki sijaitsee vanhalla seurahuoneella ja sieltä löytyykin upeat kattomaalaukset muistuttamassa entisaikojen juhlallisuuksista. Tämä rakennus on myös Suomen ainut tulipalolta säästynyt seurahuone.
*ihastele ulkoa
*käy sisällä

loviisa, pikkukaupunki, kappeli

loviisa, pikkukaupunki, kappeli


KAPPELINPUISTO. Matkalla kohti Komendantintaloa kannattaa kävellä ihastuttavan Kappelin puiston läpi ja ihastella kaunista puistoa ja sen keskellä sijaitsevaa täysin restauroitua Loviisan Kappelia, joka edustaa ainoana Loviisan 1800-luvun kylpylä-arkkitehtuuria.
*ihastele ulkoa
*kävele ohi

loviisa, pikkukaupunki
Komendantintalo toimii nykyään Kaupunginmuseona 

loviisa, pikkukaupunki
Kaupunginmuseon löydät osoitteesta Puistokatu 2

KOMENDANTINTALO / KAUPUNGIN MUSEO. Loviisan Kaupungin Museo on perustettu vuonna 1904 ja 60-luvulta lähtien se on toiminut 1755 rakennetussa Komendantintalossa (Puistokatu 2, Loviisa). Perusnäyttelyssä on nähtävillä Loviisassa valmistettuja kustavilaisia huonekaluja sekä hopea- ja tinaesineitä. Samssa kerroksessa on myös erikoisnäyttely Jean Sibeliuksen elämästä Loviisassa sekä Loviisan ajasta kylpyläkaupunkina. Museon keittiössä on esillä mm. kokoelma vanhoja keittokirjoja. Ylimmässä kerroksessa on museon oma erikoisuus, tinavalajan verstas muotteineen ja työkaluineen, joita käytettiin 1700-luvulta ihan 1800-luvun loppu puolelle saakka Loviisassa. Talon ulkopuolella sijaitsee Komendantin puutarha, jossa kasvaa vanhoja hyöty- ja koristekasveja 1700- ja 1800-luvun hengessä. Aukiolo kesällä 2017 (03.09.2017 asti) ti-su klo. 11-16, museoon on vapaa pääsy!
*ihastele ulkoa
*käy sisällä
*ihastele puutarhaa

loviisa, pikkukaupunki
Poliisiasema suoraan sarjakuvista? 

loviisa, pikkukaupunki
Vanha katulyhty

loviisa, pikkukaupunki
Kunnon kalterit vain puuttuu :)

POLIISIASEMA. Minusta Loviisan ainutlaatuisen sarjakuvamaisen hauska Poliisiasema on hauska yksityiskohta kaupungissa ja ehdottomasti ohikäveltävän arvoinen. Poliisiasema on harmaa- ja punatiilinen jyhkeä rakennus aivan Loviisan kaupungin pääkadun Mannerheimin kadun varrella ja sisäänkäyntiä koristaa hauska vanha poliisi-katulyhty nykyaikaisen logon sijasta. (Osoite: Mannerheiminkatu 12)
*kävele ohi ja ihastele ulkoa
*ei ehkä kannata päätyä poikkeamaan sisälle :D

loviisa, pikkukaupunki

ESPLANADIN PUISTOT. Loviisan keskustaa kirkolta aina Kurkikaivopuistoon saakka muodostaa pitkän varjostavan lehmuspuiston, jossa voit vaikka kesäisin nauttia jäätelöstä.
*kävele ohi ja ihastele ulkoa

loviisa, pikkukaupunki
Kurkikaivo

Lovisa Gymnasium

KURKIKAIVO ja LOVISA GYMNASIUM. Esplanadinpuisto päättyy kurkikaivopuistoon, jonne pystytettiin vuonna 1950 kaupungin nuorisolle Jussi Mäntysen tekemä Kurkikaivo - patsassuihkulähde. Tällä lähteellä on tullut vietettyä yksi sun toinen hyppytunti lukiossa, joka sijaitsee aivan kurkisuihkulähteen vieressä. Loviisan ruotsinkielinen lukio Lovisa Gymnasiumin upea 1909 rakennettu rakennus, sijaistee aivan kurkikaivon vieressä toisella puolella katua.
*kävele ohi ja ihastele ulkoa

Loviisan Matkahuolto toimii linja-autoaseman vanhassa ja hauskannäköisessä funkkisrakennuksessa.

loviisa, pikkukaupunki
Kurkikaivolta upea näkymä linja-autoasemalle.

LINJA-AUTOASEMA. Loviisan ainutlaatuinen funkkis-tyylinen linja-autoasema valmistui vuonna 1944 Anna-Liisa Stigellin piirustusten mukaan. Aikoinaan linja-autoasema oli vilkas nuorison kokoontumispaikka, jonne tultiin juomaan kuumaa mehua ja syömään munkkeja ja... tupakoimaan. Nykyään rakennuksessa toimii Matkahuolto. Jos tulet Loviisaan linja-autolla, suunnistaminen tästä eteenpäin on helppoa koska linja-auto asema sijaitsee aivan pääkadun vieressä keskustassa ja siitä on lyhyt kävelymatka lähes joka paikkaan.
*kävele ohi ja ihastele ulkoa

loviisa, pikkukaupunki
Bastion Ungern sijaitsee aivan tien vieressä Loviisan itäisessä kaupunginosassa. Sinne onkin helppo löytää autolla tai kävellen Garnisonin linnakepuiston läpi linja-autoasemalta.

Bastion Ungerin entisöinti alkoi 60-luvulla ja se valmistui vuonna -93.

Bastion Rosen odottaa edelleen entisöintiä. 

loviisa, pikkukaupunki
Garnisonin Linnakepuisto

BASTIONIT UNGERN (& ROSEN) sekä GARNISONIN LINNAKEPUISTO. Loviisan kaupungin itäosasta löytyy restauroitu bastioni Ungern, jonka suojassa voi vaikka nauttia piknikiä. Hyvällä säällä bastionilta näkyy merellä Svartholman merilinnoituskin. Loviisan linnoitusten rakennus alkoi Turun rauhassa 1743 julistetun uuden rajan takia Augustin Ehrensvärdin johdolla Ruotsin vallan aikana valvomaan Suuren Rantatien liikennettä. Ehrensvärdin suunnitelman mukaan Loviisaan rakennettaisiin erittäin säännöllinen kuuden bastionin keskuslinnoitus, johon Ehrensvärd suunnitteli myös nuoren kaupungin asemakaavan. Rakannustyöt kuitenkin keskeytyivät taloudellisista syistä eikä kaupunkia koskaan rakennettu alkuperäisen suunnitelman mukaan vaan kaupunki nousi linnoituksen eteläpuolelle. Linnoituksesta ja alkuperäisestä Ehrensvärdin linnoitussuunnitelmasta valmistui ainoastaan bastionit Ungern ja Rosen, pieni osa Harjun sarvilinnaa, hårlemanilainen barokkiklassistinen Komendantintalo, jossa nykyään toimii Loviisan Kaupunginmuseo sekä muutama kasarmirakennus Itäisellä Tullikadulla, joissa nykyään toimii terveyskeskus ja sosiaalitoimi (kts. kuva suunnitelmasta). Kesken jäänyt linnoitus ei koskaan osallistunut taisteluihin ja menetti merkityksensä viimeistään Haminan rauhassa 1809, jolloin koko Suomi ja niin ollen Loviisan siirtyi Venäjän vallan alle. Valmiiksi saadut linnoituksen osat jäivät rappeutumaan ja osa bastioneista purettiin rakennustarpeiden puutteessa. 1960-luvulla aloitettiin Ungerin peruskorjaus, joka saatiin valmiiksi 1993, mutta pahemmin sortunut Rosen bastioni odottaa edelleen peruskorjausta. Bastion Ungerin vieressä on kaunis Garnisonin Linnakepuisto, jossa on kiva kävellä tai vaikka viipyä pienelle piknikille.
*kävele ohi ja ihastele ulkoa
*nauti kesäpäivästä piknikin muodossa


Garnisonin alueen puutaloja

 

Brandensteininkadun puutaloja.

loviisa, pikkukaupunki , pilasterit
LOVIISAN PILASTERIT sijaitsee aivan Loviisan keskustan tuntumassa Sepänkuja 8.

 

Loviisan Pilasterit tarjoaa 20 vuodepaikkaa, useita erilaisia ja erikokoisia kokous- ja juhlatiloja erikokoisille ryhmille. Pihalla lämmitetään sauna.

Puutarhakadun vanhoja puutaloja.loviisa, pikkukaupunki, suolatori
Suolatorin vanhoja puutaloja.

Suolatorin kupeessa seisoo jylhä valkoinen kivitalo, joka muutama vuosi sitten restauroitiin ja nykyään talossa toimii ravintola Bistro Cantor.

loviisa, pikkukaupunki, suolatori
Suolatorin kulmasta löytyy Krinti-lifestylepuoti.

loviisa, pikkukaupunki, suolatori
Tämä söpö ja sympaattinen turkoosi karkkitalo löytynee myös Suolatorin laidalta ja on ehkä yksi Loviisan Wanhat-talot päivien kuvatuimmista kohteista, väittäisin. Talo oli monta vuotta aivan purku-uhan alla mutta sille onneksi löytyi pelastajat ja talon entisöinti ja korjaus on jo todella hyvässä mallissa!

 loviisa, pikkukaupunki

loviisa, pikkukaupunki
Kuningattarenkadun vanhoja taloja Suolatorille päin.

LOVIISAN VANHAKAUPUNKI. Loviisasta löytyy pieni ja kaunis vanha kaupunki, joka säästyi kaupungissa riehuneelta tulipalolta vuonna 1855. Vanhakaupunki sijoittuu aina Garnisonin-alueelta Bastion Ungernilta laivasillalle. Parhaimman kuvan saa ehkä aloittamalla kulkemisen Bastion Ungerilta Itäistä Tullikatua (vanhat kasarmirakennukset), kääntyen alas Degerbynkadulle (mm. yksi Suomen vanhimmista puuakennuksista 1600-luvulta, Degerby Gille, Pilasterit) ja kävellen edelleen Karlskrona Bulevardille, josta jatkaa matkaa Kuningattaren- tai Mariankatua alas Suolatoria päin ja ihailla vanhoja puutaloja ja vaikka poiketa Liisan talossa (Mariankatu 2 C) sijaitsevassa aivan ihastuttavassa Tuhannen Tuskan Kahvilassa, ravintola Bistro Cantorissa tai lifestyle-puoti Krintissä. Vanhoja taloja löytyy myös muun muassa Pitkäkujalta, Poikkikujalta ja Puutarhakadulta, joita voi ihastella kävelemällä katuja ristiin rastiin tai osallistua elokuun lopussa järjestettävään Loviisan Wanhat Talot-tapahtumaan, jolloin moneen taloon pääsee sisälle ihastelemään eikä tarvitse vain tyytyä vai ulkoa ihasteluun.
* kävele ohi ja ihastele ulkoa
* kurkista sisään puotiin tai kahvilaan


loviisa, pikkukaupunki, suola-aitat, laivasilta
Laivasilta suola-aittoineen on yksi Loviisan suosituimmista kesänvietto paikoista ja sijaitsee Suolatorin vieressä aivan meren rannalla.loviisa, pikkukaupunki, suola-aitat, salttis
Suola-aitoissa toimii muun muassa tällähetkellä taidenäyttelyitä, merenkulkumuseo ja Karamaloo-puoti.

Cafe-Restaurant Saltbodanissa voit nauttia hyvästä ruuasta ja kauniista tunnelmasta aivan Rantatien vieressä, ensimmäisessä aitassa (Laivasilta 4)

Ravintola Laivasilta C&DFastfood sijaitsee taasen perimmäisessä aitassa (Laivasilta 11) ja sieltä saa tilattua fastfood-tyyppistä ruokaa ja nauttia terassista aivan veden äärellä.

LAIVASILTA. Laivasilta on yksi Loviisan suosituimmista nähtävyyksistä - eikä ihme, onhan vanhat punamustat suola-aitat ja vieressä kimalteleva meri aika kiva kesänvietto paikka. Laivasillalta löytyy kaksi ravintolaa, merenkulkumuseo, vierasvenesatama, taidenäyttely ja afrikkalaiseen käsityöhön keskittyvä puoti Karamaloo. Laivasilta perustettiin kaupungin perustamisen yhteydessä kun ensimmäiset suolalaivat saapuivat kaupunkiin ja kaupunki tarvitsi suola-aittoja, tukevan laiturin ja tullin. Toiminta laivasillalla pysyi lähes muuttumattomana aina 1800-luvun puoleen väliin saakka, jonka jälkeen kalakaupan merkitys kasvoi ja 1900-luvun alussa laivasillalla pääosin vastaanotettiin ja myyntiin kalaa.
*kävele ohi ja ihastele
*kurkista sisään puotiin tai kahvilaanPÄIVÄN PÄÄTTEEKSI
Kun kaupunki on kierretty on hyvä loppettaa se Laivasillalle. Sieltä on helppo suunnistaa takaisin vanhankaupungin kautta keskustaan tai sitten jos on aikaa ehdotan että sitä voi mennä viettämään iltapäivää...
loviisa, pikkukaupunki
Vaaleansiniset vanhat uimakopit tekevät rannalle aivan oman tunnelmansa.

Plagenin uimaranta on suuri ja sieltä löytyy myös rantalentopallokentät ja iso puistomainen ruohokenttä kesäpäivän viettoon. Kesäkioski oli avoinna kesä- ja heinäkuun.

PLAGEN - uimarannalle (n.vajaa 1km Laivasillalta eteenpäin etelään päin, Kapteeninkatu 7), josta löytyy sympaattiset vaaleansiniset vanhat uimakopit ja iso nurmikenttä piknikille tai kesäpeleille.

loviisa, pikkukaupunki, svartholm, merilinnoitus
Kaikki ovat ehkä kuulleet Suomenlinnasta, mutta Suomenlinnan pikkusiskosta Svartholmasta ei moni ole kuullut. Svartholma sijaitsee Loviisanlahden suulla, n. 30min venematka Laivasillalta. Svartholmasta löytyy myös vierasvenesatama omalla veneellä kulkeville.

Tai sitten voit hypätä SVARTHOLMAN MERILINNOITUKSELLE menevään veneeseen Laivasillalta (aikataulut kesälle 2017 löytyvät täältä). Svartholmassa voit kierrellä saaren linnoituksilla, tutustua linnoituksen historiiaan museossa ja näyttelyssä ja maistella saaristolaisherkkuja saaren ravintolassa. Lapsille järjestetään Lasten Seikkailu - Svartholman Mysteeri-risteilyjä, jossa koko perhe ja lapset pääsevät omalla tavallaan tutustumaan Svartholman historiaan, kesto noin 1h. Lasten Seikkailuja järjestetään suomeksi ja ruotsiksi ke-su.

loviisa, pikkukaupunki
Myllyharjun ulkoilupolkuja pitkin on helppo suunnistaa kaupungin laidalta toiseen ja samalla ihailla Loviisaa kattojen yläpuolelta.


loviisa, pikkukaupunki
Kukkukiven-näköalatorni on itsessään kuin pieni punainen karkki ja rohkeimmat kiipeävät ylätasanteelle ihailemaan kauniita maisemia merelle.

Vaihtoehtoisesti voi esimerkiksi Laivasillalta tai Plagenin-uimarannalta kävellä Itäiseltä Harjutieltä takaisin kirkolle yli kaupungin halki kulkevan MYLLYHARJUN ULKOILUPOLKUJA pitkin, nähdä harjun mamsselimylly ja käydä Kukkukiven - näköalatornissa. Horisontissa saatat nähdä Loviisan Voimalaitoksen. Loviisan puistojen penkeille, muun muassa juuri tuolla Myllyharjun polkujen penkeille, on muuten kiinnitetty metallilaattoja, joista voit bongailla kuuluisia runoja tai laulun sanoja.

SYÖTÄVÄÄ JA JUOTAVAA

loviisa, pikkukaupunki

TUHANNEN TUSKAN KAHVILA on se kaikkien Loviisan kesäkävijöiden MUST SEE - paikka ja jos ajattelit kahvitella vain yhdessä paikassa suosittelen tätä paikkaa ehdottomasti! Kahvila sijaitsee vanhassakaupungissa Liisantalossa (Mariankatu 2 C) ja pääset nauttimaan kahvisi talon ihanalla sisäpihalla omenapuiden katveessa, söpöistä ruusukahvikupeista! Talon erikoisuus on sunkki, eli suolainen munkki.


loviisa, pikkukaupunki

RUNDA MUNKEN on sympaattinen pieni kahvila aivan Loviisan keskustassa Aleksanterinkadulla (Aleksanterinkatu 6). Kahvilasta saa maukkaita eväitä ja heiltä löytyy mahtava valikoima erilaisia teetä. Sisustus värikäs, rento ja sympaattinen ja kesäisin kahvin voi nauttia sisäpihalla omenapuiden katveessa.


loviisa, pikkukaupunkiLOVIISAN KAPPELI. Loviisan Kappeli on 150 vuotta vanha rakennus keskellä Kappelinpuistoa (Kuningattarenkatu 19), joka on ollut kautta aikojen legendaarinen illanviettopaikka seudulla. 1990-luvulla paikka pääsi kuitenkin rapistumaan mutta nykyään paikka on restauroitu täysin entiseen 1800-luvun loistoonsa. Kappeli onkin ainoa jäljellä oleva rakennus Loviisan kukoistus ajasta, 1800-luvun lopussa alkaneelta kylpyläkaudelta. Kesäaikana oli auki ke-su mutta näin syksyllä aukioloajat ilmoitettu heidän nettisivuillaan.

GRILLIMPI (Mariankatu 18) on suhteellisen tuore grilli Loviisassa, joka onneksi aloitti toimintansa legendaarisen Bruuns - grillin lopetuksen jälkeen. Bruuns-grill oli tunnettu pitaperuna-annoksestaan, jota nykyään saa Pirjon Pitaperunat- nimellä Grillimpistä.

loviisa, pikkukaupunki

CORINT - TORIKAHVILAVAUNUsta saa maailman parhaita berliinimunkkeja, joita kannattaa ehdottomasti käydä maistamassa torilla jos herkkuhammasta kolottaa!


SHOPPAILE
HERTTANEN DESIGN&DELI. Ihana pieni pop up sisustus- ja herkkukauppa kaupungin keskustassa (Mariankatu 20). Avoinna to-pe klo. 12-17 ja la klo. 10-14. Heiltä löytyy myös nettikauppa *klik klik
KRINTI. Krinti on uutta ja vanhaa tavaraa laidasta laitaan myyvä pieni lifestyle-puoti Loviisan vanhassakaupungissa suolatorin laidalla. (Laivasilta 1, Suolatori)
LOVIISAN SUURKIRPPIS on iso ja kattava kirpputori kaupungin keskustassa mistä voit tehdä niin vaate, antiikki kuin huonekalu löytöjä!
KARAMALOO on afrikkalaisiin käsitöihin keskittyvä pieni puoti Loviisan Laivasillan suola-aitassa.


TAPAHTUMAT
Loviisassa järjestetään varsinkin kesällä monta suosittua tapahtumaa, joista ehkä suosituimmat ovat

LOVIISAN WANHAT TALOT- perinne- ja korjausrakennuspäivät järjestetään aina elokuun lopussa, tänä vuonna 26.-27.08.2017.

AVOIMET PUUTARHAT - tapahtumassa päästään kurkistamaan monena eri kesäviikonloppuina kesä-heinäkuussa.

SIBELIUS-PÄIVÄT ottavat paikkansa syyskuussa (tänä vuonna 7.-10.9 ) ja sitä kuvaillaan lämminhenkiseksi ja nuorekkaaksi kamarimusiikkifestivaaliksi.

KUNINGAS SAAPUU KAUPUNGKIIN 1700-LUVUN HENGESSÄ juhlitaan heinäkuun alussa vanhan ajan tyyliin ja tapahtumassa nähdään niin ruudin savua kuin taisteluesityksiäkin Bastion Ungernilla.

SMALL SHIPS RACE - VENEFESTIVAALI vietetään Laivasillalla heinäkuun puolessa välissä. Päivällä kisaillaan purjeveneillä ja illalla skåålataan Laivasiltojen terasseilla.

LOVIISAN RAVIT järjestetään joka toinen kesämaanantai Loviisan Raviradalla.

sekä talvisin joulumarkkinoiden lisäksi järjestetään LOVIISAN WANHAN AJAN JOULUKODIT 

Lähteet mm:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Loviisa
http://www.visitloviisa.fi/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Loviisan_linnoitus
https://www.loviisa.fi/
http://www.stromforsinruukki.fi/index.php?pageid=3&kieli=fi
http://kaupunginosat.net/oulunkyla/taiteilijoitten_Oulunkyla/tekstit_yl/mantynen_jussi.htm
http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1517
http://www.laivasilta.fi/
http://www.kotimaassa.fi/index.php?article_id=4702&__from_id__=888
http://www.visitloviisa.fi/fi/nae/bonga
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti