SOCIAL MEDIA

MAAILMAN PARAS PATALEIPÄ

sunnuntai 20. toukokuuta 2018
Paras pataleipä ohje

Resepti on alunperin Kotilieden Rouheisen pataleivän resepti. Leipä näytti niiiiiiiin hyvältä ja resepti yksinkertaiselta että olihan sitä sitten kokeiltava. Kuvissa näette oman lopputulokseni, josta olen aika ylpeä! Eikö olekkin kaunis tuo leipä?! Kovakuorinen ja pehmeä sisukinen rustiikkipintainen leipä ja makukin oli mitä mainioin sillä se katosi aika nopeasti parempiin suihin. Tätä tehdessä pitää vaan ottaa vähän aikaa ja ennakoida. Pitää tehdä taikina valmiiksi jo edellisenä iltana ja muistaa leipoa leipä sitten seuraavana päivänä.


PATALEIPÄ JOKA VEI SYDÄMMENI

4 dl vehnäjauhoja

3 dl sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3½ dl vettä

Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää seokseen lämmin (+42 asteinen) vesi. Sekoita nopeasti mutta älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-42h. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.

12-24h jälkeen

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pyöreä leipä. Älä vaivaa takinaa tässäkään vaiheessa! Peitä leipä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia. Sillä aikaa voit laittaa uunin päälle 225 asteeseen ja laita kylmään uuniin kannellinen 2-3 litran uunipata (kaikki käy kunhan pata johtaa lämpöä, itse käytin lasista pataa).

Kun uuni on saavuttanut lämpötilansa ja leipä kohonnut n. 30min pöydällä ota kuuma pata uunista ja nosta leipä pataan. Tee leivän pinnalle muutama viilto ja ripottele päälle hieman jauhoa --> tekee leivästä kauniin. Pane kansi päälle pataan ja laita pata uuniin puoleksi tunniksi. Puolen tunnin jälkeen ota kansi pois ja jatka leivän paistamista vielä 15min. Itse pidin vain 10min mutta aika riippuu vähän uunista.

Ota pata uunista ja kumoa leipä. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

TADAA ja siiinä kaunis leipä viikonloppuaamuun ja ansaitset varmasti muutaman Vuoden Tyttöystävä-pisteen! ;)


EDIT: EN MUISTANUT MAINITA ETTÄ ITSE KÄYTIN AINOASTAAN TAVALLISTA PUOLIKARKEAA JAUHOJA KUN EI SATTUNUT OLEMAAN SÄMPYLÄJAUHOJA!! HYVÄÄ JÄI SILTI ;) 

SEURAA BLOGIA

• facebook • instagram • bloglovin • blogit.fi • blogipolku • blogjungle •

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla! :)