SOCIAL MEDIA

RAHA JA TALOUS: Miten säästää lahjakuluissa tai ainakin lahjojen määrässä?

maanantai 3. joulukuuta 2018

* ~ Tämä postaus on osa RAHA JA TALOUS - postaussarjaa, missä paneudutaan raha-asioihin Matti Meikäläisen silmin. Postaukset julkaistaan noin kahden kuukauden välein aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina ~*


Tiptap tiptap tipe tipe tip tap!
Joulukuun ensimmäinen maanantai ja taas olisi hieman asiaa rahasta... ja joulusta, tuosta vuoden suurimmasta kulutusjuhlasta.

Miten vähentää joululahjojen määrää

Joulu ja joululahjat mielletään usein lastenjuhlaksi tai lapsille mutta minä olen niitä ihmisiä, jotka rakastavat lahjoja ja kaikista eniten niiden keksimistä, tekemistä ja tietenkin antamista toisille - vaikka olen jo ihan aikuinen! :D Tämän takia joulu on yksi suosikki vuodenajoistani.

Olen sellainen hullu lahjojen ostaja, joka aloittaa suunnittelemisen, keksimisen ja ostamisen jo lokakuussa. Sitten lähempänä joulua löydän tai keksin jonkun vielä paremman idean ja sitten joko annan kaikki lahjat tai muutan lahjojen saajia tai pidän itse sen jonkun niistä. Esimerkisi eräänä vuonna (on tästä jo melkein 10v onneksi! :D) ostin miehelle yhden xbox pelin mitä hän oli toivonut. Sitten joulukuussa harmillisesti samasta pelistä julkaistiinkin uusi versio ja jouduin paljastamaan että olin jo ostanut sen vanhan hänelle kun hän sanoi että haluaa sitten tämän uuden. Mies siitä (hyvin aikuismaisesti) hieman närkästyi mutta muistetaan oltiin silloin vasta ehkä juuri 20-kymppisiä niin ehkä pieni lapsellisuus oli silloin vielä ihan hyväksyttävää? :D. No sittenhän minä menin ja ostin vielä sen uudemman version ja mies sai ne molemmat jouluna. Ihan kreisiä. 

Itsellä syksy ja talvi elokuusta tammikuuhun on yhtä läheisten juhlaa ja suurimman osan läheisteni synttäreistä ajoittuu juurikin tähän vuodenaikaan. Juhliminen alkaa elokuusta appiukon ja parhaan ystäväni synttäreillä, syyskuussa vietetään kummipoikaani, lankoani ja kälyäni. Lokakuussa vedetään vähän henkeä ennen talven loppuspurttia, joka alkaa isänpäivällä ja vanhempieni synttäreillä marraskuussa ja jatkuu joulukuussa anopin synttäreillä sekä tietenkin joululla ja mummoni synttäreillä. Tammikuussa vietellään vielä mieheni synttäreitä. Huh, siinä onkin sitten aikamoinen keksiminen! :D

Miten säästän joululahjoissa?

MITEN SÄÄSTÄÄ LAHJAKULUISSA tai ainakin lahjojen määrässä?

Osta aineeton lahja. Lahjat ovat kuitenkin yksi kuluerä lompakossa ja ei niitä haluaisi ihan turhan takia ostaa jos saaja niistä ei tykkää tai halua käyttää. Aika monta hutia ja huonoa lahjaa olen minäkin ostanut mutta olen jo monta vuotta suosinut aineettomia lahjoja, kuten lahjakortteja kauppoihin tai palveluihin, lippuja konsertteihin ja tapahtumiin. Niillä ei voi ainakaan ihan hirveän pieleen mennä. Esimerkiksi vanhempani tykkäävät musiikista ja kulttuurista niin mikä olisikaan osuvampi lahja kuin konserttiliput?

Yhdistä lahjoja. Kuten jo aikaisemmin kerroin että suurin osa läheisistäni ovat syntyneet talvella niin olen monesti yhdistänyt lahjat ja antanut syntymäpäivä- sekä joululahjan samassa - yleensä vasta jouluna. Näin olen pystynyt ostamaan yhden isomman mieluisan lahjan monen pienen lahjan sijaan. Myös vanhemmille tai sisaruksille ja heidän puolisoille voi keksiä yhteisen lahjan kahden lahjan sijasta ja mikä estää ostamasta koko perheelle yhteisen lahjan? Ei mikään, niin mekin olemme tehneet.

Anna lahjaksi yhteistä tekemistä. Mieheni koko perheelle olemme muutamana vuonna peräkkäin järjestäneet yhteistä tekemistä joululahjan muodossa, se on ollut muun muassa kartingajelua ja keilailua, jonka jälkeen olemme menneet syömään yhdessä. Eikä yhteisen tekemisen tarvitse edes aina olla mitään maksullista (kuten keilailut tai kartingit) - peli-ilta tai korttipeliturnaus ja siihen päälle yhdessä syöminen ovat aivan yhtä hyviä lahjaideoita. Minusta yhdessä tekeminen on ehkä parasta mitä toisille voi antaa!

Tee pienet lahjat / joulutervehdykset itse. Joulutervehdykset tai pienet joululahjat mukana viemisiksi muille olen yleensä tehnyt itse. Ne voivat olla mitä vain leivonnaisista kosmetiikkaan. Itse olen tehnyt muun muassa siemenkakkuja linnuille, hunajakuoritavoiteita, jalkakylpysuoloja, suklaakonvehteja.

Miten vähentää joululahjojen määrää

Minulle siis menee roponen jos toinen lahjoihin mutta toisaalta pidän joulusta sen verran paljon ettei se haittaa! Tykkään antaa lahjoja juuri jouluna kun ne edustavat minulle sellaista kiitollisuutta. Haluan tavallaan edes kerran vuodessa muistaa ja kiittää niitä ihania ihmisiä lähelläni jotka ovat tukenani vuoden jokaisena päivänä! <3

Niin ja haluatteko vielä kuulla tämän xbox-pelin tarinan lopun? :D
Hänhän sai sitten molemmat pelit joululahjaksi ja tuli ilmi että hän tykkäsi siitä vanhemmasta versiosta enemmän ja pelasi sen kokonaan mutta sitä uudempaa ei tykännyt yhtään... eli olisi kannattanut siis ostaa sitä mutta olisinko kestänyt sitä _lähes_ aikuisen miehen pettymystä jouluna?
En luultavasti :'D


SEURAA BLOGIA
• facebook • instagram • bloglovin • blogit.fi • blogipolku • blogjungle •

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla! :)