SOCIAL MEDIA

PUNKIN PENTELE - MITEN SUOJAUTUA PUNKILTA?

tiistai 11. kesäkuuta 2019
Se on taas PUNKKIAIKA!
Tai kaipa se on ollut jo jonkin aikaa. Ajattelin että voisin tehdä postausta hieman punkeista, kun se on itselle ollut taas ajankohtainen asia. Niin itseni kuin Hemmon suhteen. Eilen aamulla nimittäin löydettiin Hemmolta hänen elämänsä ensimmäinen punkki! Onneksi meiltä löytyi super hyvät punkkikoukut millä punkki lähti hyvin irti - suosittelen ehdottomasti sellaisia! :)


LUE MYÖS
PUNKIN PENTELE - MITEN PITÄÄ PUNKIT POIS PIHALTA?


Punkkikarkoite
"Nuuh, oletko se sinä punkki?"

 En pelkää punkkeja hysteerisesti eivätkä ne saa minua kulkemaan kokopuvussa koko kesää mutta olen kyllä varuillani varsinkin jos kulkee pitkässä heinikossa tai muuten puuhastelee pihalla tai luonnossa.

Miten suojautua punkilta?

1. SUOJAUDU VAATTEILLA
Paras tapa suojautua punkilta on tietenkin sopiva vaatetus. Punkin suosimilla alueilla kannatta pukeutua saappaisiin, pitkiin housuihin ja pitkähihaisiin paitoihin.


2. TARKASTA OMA IHO
Hyvä suojautuminenkaan ei aina auta, joten oma iho kannattaa käydä läpi joka päivä siltä varalta että punkki olisi saattanut purra. Punkki ei nimittäin jää aina kiinni mutta voi kuitenkin purra. Borrelioosissa purema koohdan ympärille ilmestyy yleensä muutaman päivän sisään rengasmainnen punoitus/ihottuma pureman ympärille. Harvinaisemmassa puutiaisaivokuumessa taas ensioireena lievää lämpöilyä noin viikon kuluttua tartunnasta.

Pureman saadessa tai ilmaantuessa oireita ole yhteydessä terveydenhuoltoon. Jos punkki on kiinni ihossasi etkä ole varma saatko sitä oikealla tavalla irti, on myös parempi että hakeudut terveydenhuoltoon poistattamaan sen.


3. TARKASTA MYÖS LEMMIKIT
Lemmikit on myös hyvä tarkastaa punkkien varalta joka päivä. Punkit iskevät yleensä sellaisille paikoille mistä lemmikin on vaikea itse niitä saada irti, esim. kaulan ja korvien seutu sekä silmien ja kuonon ympärillä. Jos punkkiongelma on suuri kannattaa harkita lääkinnällisiä punkkikarkotteita lemmikeille. Niistä minulla ei valitettavasti ole enempää tietoa, jotta voisin suositella.


 4. KÄYTÄ PUNKKIKARKOTTEITA
Oman kemikaalittoman punkkikarkoitteen voi tehdä vedestä ja eteerisistä öljyistä (muistaakseni ainakin laventeli ja sitruuna käyvät tähän) joita voi myös suihkuttaa itsensä ja koiran päälle lenkkeillessä paikoissa, joissa punkkeja voi olla.


5. ROKOTUS
Puutiaisaivokuumeen saamisen todennäköisyys on pieni mutta punkkien levinnäisyys ja määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta, joten näen kuitenkin että riski on olemassa ja että rokotteesta on enemmän hyötyä kuin haittaa. Silloin tällöin punkkeja on löytynyt meidän eläimistä ja on muutamaa läheistä punkki purrut, joten me päätimme viime vuonna mieheni ja muutaman muun sukulaisen kanssa ottaa punkkirokotukset. Tänä vuonna saatiin tehosterokotus. Me emme asu ns. suurimmalla riski-alueella, joten emme saaneet rokotusta ilmaiseksi vaan otimme sen omakustanteisena. Saaristolääkäreiden ylläpitämästä Punkkibussista oli helppo käydä ottamassa rokotus ilman ajanvarausta ja heiltä tulee myös ilmoitus tehosterokotuksista kätevästi!

Vielä ehtii ottamaan ensimmäisen rokotussarjan ( kaksi rokotusta) tänä kesänä!

HUOM! TBE-rokotus ei missään nimessä karkoita punkkia iholta eikä se suojaa punkkien kantamaa borrelioosia vastaan, mutta se auttaa suojautumaan punkin kantamaan vakavaa aivokuumetta vastaan.




Löytyykö muita hyviä vinkkejä?



SEURAA BLOGIA
• facebook • instagram • bloglovin • blogit.fi • blogipolku • blogjungle •




Lähteet:




Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla! :)