SOCIAL MEDIA

RAHA JA TALOUS: Säästämisen tukena monen tilin taktiikka

keskiviikko 3. heinäkuuta 2019
* ~ Tämä postaus on osa RAHA JA TALOUS - postaussarjaa, missä paneudutaan raha-asioihin ihan tavallisen naisen silmin. Postaukset julkaistaan noin kahden kuukauden välein aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina ~*

Rahuli-postauksen aika taas!
Postaus tulee maanantaisen synttärihumun takia päivän myöhässä mutta ei kai se haittaa? :D

Tammikuussa aloittamani säästöprojekti on nyt puolessa välissä ja pakko kyllä sanoa että tällä hetkellä menee hel*etin hyvin! Säästössä on jo enemmän kuin säästöprojektin aikana oli tarkoitus koko vuotena saada säästöön. Olen myös laajentanut säästöprojektiani niin että säästän sekä  pitkäaikaiseen puskuriin kuin lyhytaikaiseen säästöön ja säästösummat ovat nousseet alkuperäisestä.

Tämän lisäksi on myös myönnettävä että olen innostunut uudestaan sijoittamisesta. Minulla on pieni osakesalkku ollut jo nuoruudesta mutta nyt vasta tänä vuonna olen rohkaistunut myös alkaa säästäämään rahastoihin, jotka olivat aiemmin itselleni aivan hepreaa!

Edellisessä rahapostauksessa vinkkaisikin omasta mielestä parhaimmat inspiraationlähteeni säästämiseen ja sijoittamiseen, lue postaus täältä!*


 Tämän päivän raha-postauksessa ajattelin hieman avata meidän tilejä. Kuten jo varmasti olen aikaisemmin kertonut niin meillä on miehen kanssa ollut aina ns. omat rahat ja omat tilit siitä asti kun olemme tunteneet. En osaa sanoa varmaa syytä mutta osittain johtunee varmaan siitä että alettiin seurustelemaan suht nuorena (alle 20v.), jolloin ei koettu että heti tarvitsisi laittaa kaikkia hynttyitä yhteen ja onhan silloin nuorena kuitenkin suuri riski erota. Muutettuamme yhteen noin vuoden sisään seurustelumme alkamisesta aloimme myös maksella pikku hiljaa yhteisiä kuluja tasan ja yritettiin sumplia laskuja suunnilleen niin että molemmat maksavat saman verran. Eipä tullut edes mieleen avata yhteisiä tilejä vaan jatkettiin omilla tileillä

Tätä kesti 9 vuotta ennen kuin keksittiin viime kesänä avata yhteinen taloustili! Se on ollut yksi parhaimmista päätöksistä meidän taloudessa. Minusta on järkevää keskittää talouden yhteisille menoille on oma tili, mihin molemmat siirtävät palkkapäivänä ennalta päätetyn summan. Tämä takaa sen että molemmat ovat tietoisia miten paljon on varaa ja toisaalta se ei myöskään sulje pois omia tilejä, joilta sitten voi maksaa omia menoja mihin toisella ei ole osuuttaa.

Nyt kun ollaan päästy vauhtiin tässä taloudenpidon kanssa ollaan avattu useampikin tili eri tarkoituksia varten niin että rahan menoa on helpompi hahmottaa.

Tämän hetkiset tilini ja niiden käyttötarkoitukset:

OMAT TILIT

Käyttötili
Tämä tili on ns. minun päätili ja se on vain minun käytössä. Sinne tulee palkka, siihen minulla on maksukortti ja sieltä siirrän palkkapäivänä eri tileille summia. Käyttötilille jäävä summa on tavallaan omia menoja tai laskuja varten. Käyttötilini korttimaksuista siirtyy automaattisesti Säästölippaaseen asettamani summa.

Autonhoitotili
Meillä on miehen kanssa omat autot ja niiden kulut maksetaan itse. Olen laskenut noin suurinpiirteisen summan autoni kuluista vuodessa ja autotilille siirrän joka kuukausi autoni kuluihin menevän summan. Tiliin ei ole maksukorttia, vaan siirrän aina tarvittavan summan käyttötilille tarvittaessa.

Säästölipas
Tarkoituksena pitää/kerryttää noin 1000€ säästö ja se on ns. lyhytaikasäästöön tarkoitettu tili. Sieltä voisi sitten ottaa juurikin pahana tai hyvänä päivänä potematta huonoa omaatuntoa. Tälle tilille kertyy käyttötilin korttiostoksista automaattisesti 2,5€/korttiosto.

Puskurisäästötili
Tarkoitus säästää jonkinlainen puskuri, eli n. 2000-5000€ säästö mihin ei kosketa kuin ihan äärimmäisissä tapauksissa.

Sijoitustili
Tälle tilille säästän kuukauksittain sijoituksia varten. Näitä varoja voin käyttää esimerkiksi suoria osakeostoja varten.

Arvo-osuustili OP
Arvo-osuustili OP:lla on minulla ollut jo nuoruudesta ja sitä kautta olen tehnyt suorat osakehankintani ja se toimii osakesalkkuna.

Arvo-osuustili Nordnet
Vuoden alussa avasin itselleni arvo-osuustilin myös Nordnetiin rahastosijoituksia varten.



YHTEISET TILIT

Lainatili
Tämä tili on yhteinen mieheni kanssa ja sinne siirretään ja sieltä maksetaan asuntolaina.

Yhteinen taloustili
Taloustili mieheni ja minun yhteinen tili, jonne siirrämme joka palkkapäivä sopimamme summan kuukauden menoja varten. Tähän tiliin olemme molemmille ottaneet myös maksukortit, joten kaupassa käyntikin käy näppärästi molemmilta. Tililtä maksamme siis yhteisiä menoja ruuista laskuihin.

Yhteinen säästö-hätävara
Päätimme avatamyös yhteisen hätävara/lasku/säästötilin isompia yhteisiä laskuja varten. Tilille on tarkoitus siirtää aina palkkapäivänä taloustilille "ylijäävä" summa ja 10€ kuukausisäästämisellä aina pieni pesämuna esim. talven isoja sähkölaskuja varten.

Hemmo tili
Lemmikeistäkin tulee jonkin verran aina kuluja, joten päätettiin avata erillinen tili myös Hemmon kuluja varten, mihin molemmat siirtävät 10€/kk. Sieltä voimme sitten maksaa eläinlääkärikuluja tai muita tarvittavia hankintoja, joita kuitenkin on harvemmin niin tilille ehtii kertyä aina vähäisin.

Matkasäästö
 Meillä on miehen kanssa myös yhteinen Matkasäästö tili matkustelua varten.


KÄTEISSÄÄSTÖ

Säästöpossu
Meillä on ollut jo muutaman vuoden käytössä ihan perinteinen säästöpossu, mihin säästämme molemmat ylimääräisiä kolikoita. Säästöpossuun kertyvä summa ollaan yleensä käytetty matkustellessa.


Ihan hirveä liuta eri tilejä mutta en voi muuta sanoa kuin että kyllä kannattaa! Monen tilin taktiikalla on niin paljon helpompi jäsenellä tuloja ja menoja sekä minun kohdalla säästäminenkin on helpottunut aivan käsittämättömästi! Ajatella että vielä vuosi sitten kuukausisäästin säästötilille 100€/kk mutta lähes tulkoon joka kuukausi jouduin sen siirtämään takaisin käyttötilille. Nyt vuotta myöhemmin ja perusteellisen talousinventaarion jälkeen säästän kuukaudessa jo useamman satasen ja säästössä on jo yli tuplasti enemmän mitä koko vuoden säästöprojektin tavoitteessa! Aika voittaja fiilis :D


Montako eri pankkitiliä teiltä löytyy ja mihin tarkoituksiin? :)



SEURAA BLOGIA
• facebook • instagram • bloglovin • blogit.fi  • blogjungle •




Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla! :)