SOCIAL MEDIA

RAHA JA TALOUS: 5 + 1 VINKKIÄ SAADA TALOUS HALLINTAAN KESÄN JÄLKEEN

maanantai 16. syyskuuta 2019
* ~ Tämä postaus on osa RAHA JA TALOUS - postaussarjaa, missä paneudutaan raha-asioihin ihan tavallisen naisen silmin. Postaukset julkaistaan noin kahden kuukauden välein aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina ~*

Kaupallinen yhteistyö: Sortter.fi




Kesälomat alkavat olla takana päin ja paluu arkeen alkaa niin meillä kuin monilla muillakin. Suurin osa suomalaisista pitää kesällä lomaa ja silloin eletään yleensä huolettomammin, kulutetaan enemmän ja tehdään kaikenlaista mitä ei muulloin pystytä tekemään, muun muassa käydään huvipuistoissa, syödään ulkona, matkustellaan jne. Mutta ei se mitään, elämästä ja kesästä nauttiminen on sallittua. Onhan meillä koko muu vuosi aikaa pysyä ruodussa - paitsi jouluna ;)

Me kuten monet muutkin ollaan nautittu kesästä kyllä koko sydämen kyllyydestä. Tänä vuonna kuitenkin jouduttiin miehen kanssa pitämään lomaa vähän eri aikaan ja meillä oli vain yksi viikko samaan aikaan. Mutta se ei tarkoita sitä etteikö tänä kesänä oltaisiin taas kulutettu...

Tämä kesä on nimittäin ollut projektien kesä. Kesän alussa innostuin tekemään pientä pintaremonttia meidän eteisaulatilassa (tai tarkemmin ottaen minä :D) sekä pihalle rakennettiin haaveilemani kasvihuone. Heinäkuussa alkoi talonmaalausprojekti. Tämän lisäksi ollaan kesällä käyty  minireissussa Tukholmassaveneilemässä omalla veneellä, vietetty appiukon yllätyssynttäreitä perheen kesken ja käyty ulkona syömässä luvattoman monta kertaa ja siemailtu viiniä muutamaankin otteeseen. Sitten on vielä kesä-iltojen/öiden paheemme on Netflix-sarjat (tänä kesänä katsoimme koko Sons of Anarchy-sarjan :D).

Rahaa on siis palanut kesällä mutta olen sitä mieltä, että kesästä ja yhteisestä ajasta rakkaiden ihmisten kanssa pitääkin nauttia ja kaikki projektitkin mitä ollaan kesällä tehty ovat olleet hyviä ja toivottuja - ja vaikuttavat tietysti positiivisella tavalla talomme arvoon ja meidän vaurastumiseen sitä kautta. Rahan kulutuksen lisäksi olen kuitenkin saanut laitettua kuitenkin suurimman osan lomarahoista sekä myös veronpalautuksista säästöön, joten pidän sitä tosi hyvänä juttuna!

Nyt syksyn tullen pitää kuitenkin itsenikin päästä takaisin talousruotuun - karsia menoja ja säästää!


5 + 1 VINKKIÄ SAADA TALOUS HALLINTAAN KESÄN JÄLKEEN

1. Suunnittele ruuat etukäteen ja tee hävikkiruokaa
Meillä yleensä kaikki lähtee siitä, että suunnitellaan ruokalaskua ja tehdään viikkobudjettia. Kaupassa käynnit kannattaa pitää minimissään ja tyhjentää välillä kaappien sisuksia ja tällä tavalla pitkittää kaupassakäyntien välejä. Kaappien sisällöistä saa monesti oikein maittavia ruokia aikaiseksi, esim. munakkaisiin ja tortillapizzoihin saa hukutettua yllättävän paljon kaikkea juustonkannikoista jo hieman ryppyisiin tomaatteihin. Smoothieihin uppoaa hyvin kaikenlaiset yksinäiset hedelmät ja mustat banaanit. Me suositaan arkena halpoja ja maittavia ruokia, joista riittää myös otettavaksi eväitä töihin. Ottamalla omat eväät töihin säästää myös pitkän pennin, verrattuna syömällä työpaikkaruokaloissa.

2. Ajoita auton tankkaukset
Meillä näin maaseudulla / pikkukaupungin laidalla (lue: toimivan julkisen liikenteen ulottumattomissa) on pakko olla auto ja autoa on valitettavan usein tankattava. Olemme huomanneet mieheni kanssa, että ainakin meidän kokemuksien mukaan polttoaine on yleensä halvimmillaan keskellä viikkoa tai sunnuntaisin. Yleensä yritämme siis kohdistaa tankkaukset näille päiville. Apuna käytämme myös hyvin näppärää Tankille - sovellusta, jonne ihmiset voivat ilmoittaa polttoaineiden hintoja ja sen perusteella voi valita halvimman tankkauspaikan! Sovelluksen akilleen kantapää on tietysti se, että jos ihmiset ei hintoja ilmoita, eivät sovelluksen hinnatkaan pidä paikkaansa. Mutta tästä sovelluksesta ollut kuitenkin monta kertaa hyötyä!

3. Katkaise tarpeettomat suoratoistopalvelut tai ota perhe-edut käyttöön
Meillä ei ole kuin oikeastaan muuta kuin Spotyfy ympärivuotisessa käytössä ja siinä maksamme perhe-premiumista, ja säästämme muutaman euron. Kaikki muut suoratoistopalvelut otamme vain käyttöön niinä kuukausina, kun aiomme jotain katsoa, esimerkiksi kesäisin tai kun tiedämme että siellä on joku sarja kokonaisuudessaan katsottavissa. Niistä on turha maksaa silloin kun niitä ei ehdi katsoa tai ei ole mitään mielenkiintoista katsottavaa.

4. Kilpailuta ja yhdistä lainoja ja kulutusluottoja
Oli se sitten äkkilähtö Kreikkaan tai jääkaappi hajosi kesken kuumimman kesän aina kaikki ei mahdu kesälomabudjettiin ja tulee yllättäviä menoja. Jos kesän aikana on tullut otettua useita eri lainoja tai kulutusluottoja, kannattaa harkita lainojen kilpailutusta ja yhdistämistä yhdeksi lainaksi. Sen sijaan että maksaisit montaa eri luottoa niin kilpailuttamalla ja yhdistelemällä lainat yhdeksi vältyt ensinäkin monelta eri kuukausi- tai tilimaksulta ja parhaimmassa tapauksessa voit saada kuukausierät sekä korot pienemmiksi! Siinä saattaa säästää jopa satasia kuukaudessa. Minusta on myös paljon helpompaa hallinnoida yhtä laskua kuin varautua moneen eri laskuun eri aikoihin kuukautta.

Lainoja voi kilpailuttaa täysin maksuttomasti muun muassa suomalaisen Sortter.fi – lainojen vertailupalvelun kautta. Sortter kilpailuttaa lainasi puolestasi ja auttaa sinua löytämään parhaimman ja mahdollisimman edullisen lainatarjouksen eri lainanmyöntäjiltä. Lainatarjouksen pyytäminen ei vevloita sinua valitsemaan saatua tarjousta ja mikäli valitsemasi laina löytyisi myöhemmin samalta lainantarjoajalta edullisemmin toista kautta, Sortter lupaa ainoana toimijana Suomessa hyvittää lainojen hintaerotuksen!

5. Monen tilin taktiikka
Suosittelen ehdottomasti avata useampi eri tili päivittäispankkiisi (jos mahdollista ilman kohtuuttomia kuluja!). Tämä taktiikka on sopinut itselle äärettömän hyvin ja sillä tavalla olen saanut jäsenneltyä rahoja paremmin ja samalla helpompi saada säästöön rahaa. Pientä laskeskelua se toki vaatii aluksi mutta se on sen arvoista. Meidän eri tileistä enemmän juttua edellisessä rahapostauksessa (TÄÄLLÄ*)


+ 1
Budjetoi säästösumma kuukausimenoksi
Säästäminen helpottui itsellä ainakin silloin kun aloin mieltämään säästösumman palkkapäivänä "laskuna, joka pitää maksaa". Laske taloutesi tulot ja menot, jos se on ylijäämäinen budjetoi siitä myös siivu säästöön. Summan ei tarvitse olla iso vaan sen pitää olla sellainen summa mitä et edes muista - toiselle se on kymmen euroa, toiselle 100€. Ei kannata kuitenkaan lähteä liian isosta summasta vaan ennemmin kasvattaa summaa pikkuhiljaa. Tammikuussa aloitin itse juurikin pienillä summilla säästöprojektissani. Säästöprojektin säästösumman olikin tarkoitus suurentua kuukausi kuukaudelta mutta ajan kuluessa, innostuksesta ja tehdessäni perusteellisen talousinventaarion rahankäyttööni on säästösumma pikkuhiljaa noussut ja nyt säästöön menevät summat ovat kuin "laskuja", jotka maksan palkkapäivänä.




Seuraava raha-postaus ilmestyy 4.11.2019



SEURAA BLOGIA
• facebook • instagram • bloglovin • blogit.fi  • blogjungle •

2 kommenttia :

  1. Hyviä arjen vinkkejä!:) Me tilataan viikon ruoat kauppakassipalvelusta, ja ruokahävikkiä ei juuri tule, kun kaikki viikon ruoat ja aamupala ym tarvikkeet on laskettu aika tarkasti :) Ruokahävikin välttäminen on järkevä ekologisesti ja taloudellisesti!

    Mielenkiintoinen näkökulma tuo ns palkkapäivän miettiminen laskuna! :) Mulla myös menee säästöihin tiettynä päivänä kuukaudessa tietty määrä, ja se on varmasti useimmile järkevä tapa säästää.

    Mun säästövinkkejä löydät tästä postauksestani:
    https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa/nain-saastan-kuukausimenoissani/

    Iloisin terkuin,
    Ida Kotona kaupungissa blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) tuo kauppakassisysteemi on varmasti loistava mutta pakko myöntää että itse en tiedä jos sellaista palvelua täällä meidän pikkukaupungissa, tuskin. Joutuu edelleen itse käydä kaupassa :D mutta jos olisi niin varmasti käyttäsin! Syysterkkuja sinne :)

      Poista

Ilahduta minua kommentilla! :)