SOCIAL MEDIA

RAHA JA TALOUS: 10 kysymystä rahasta

maanantai 4. marraskuuta 2019
* ~ Tämä postaus on osa RAHA JA TALOUS - postaussarjaa, missä paneudutaan raha-asioihin ihan tavallisen naisen silmin. Postaukset julkaistaan noin kahden kuukauden välein aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina ~*


Sattumalta veropäivän kunniaksi raha-postauksen aika tänään! Ajattelin että hyvä aihe tällä kertaa olisi Kymmen suoraa kysymystä rahasta - blogihaaste on pyörinyt blogeissa varsinkin alkuvuodesta mutta itse hyppään mukaan tähän junaan vasta nyt. Mutta ei kai siinä, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.... ja ehkä tämä on juurikin hyvä päivä paljastaa mitä minä oikein tienaan!

*rumpujen pärinää*

... jännitys tiivistyy...





10 SUORAA KYSYMYSTÄ RAHASTA -HAASTE

1. Paljonko tienaat?
Tällä hetkellä minulla jää palkkatuloista verojen jälkeen käteen noin 2000€ kuukaudessa. Eli olen ihan selvä keskituloinen.

2. Kuinka suuri osa teidän kuukausittaisista menoista muodostuu asumiskustannuksista?
Karkeasti arvioituna noin 20% ( jos laskin oikein :'D) koostuen asuntolaina, sähkö, vesi ja viemäri, vakuutukset, nuohous, lämmityspelletti sekä muutama sataen vuodessa lisäksi sellaista mitä omakotitalon ylläpitoon saattaa mennä mutta ei tule mieleen (voi olla erijuttuja vuosittain). Lainanlyhennyksemme on kohtuullinen, eletään aika säästeliäästi lämmityksen ja sähkön suhteen pitämällä sisälämpötilan noin 19 asteessa, patterit säädetty minimille, valoja sammutellaan sitä mukaan mitä ei tarvita ja lämmitetään paljon takkaa. Pesen yleensä vain täysiä koneellisia pyykkiä ja tiskiä ja voin 0-2kertaa viikossa.

3. Mihin käytät eniten rahaa asumisen ja auton lisäksi?
Kodin sisustukseen ja laittamiseen sekä sisällä että ulkona sekä matkusteluun.

4. Pidätkö kirjaa kuukausittaisista menoista?
En pidä orjallista kirjanpitoa menoistani (tosin viime vuonna tein täydellisen inventaarion joten kun sen on kerran tehnyt hyvin niin ei tarvitse tehdä kuukausittain). Minulla on käytössä monen tilin taktiikka (postaus monen tilin taktiikasta täällä* ) ja sen avulla pidän tavallaan kirjaa menoista siirtämällä palkkapäivänä tietyn summan rahaa tietylle tilille, jotka on käytettävissä tietyille asioille.

5. Onko teillä yhteiset rahat vai omat rahat? 
Meillä on molemmat. Meillä on omat tilit, mihin saamme palkkamme ja johon toisella ei ole oikeuksia. Omilla tileillä rahat ovat omia ja sieltä maksamme omia menoja, kuten autojen kuluja ja muita ostoksia. Omilta tileiltä siirrämme sitten meidän yhteisille tileille rahaa palkkapäivänä. Lainatilin lisäksi meillä on myös yhteisessä käytössä erillinen taloustili yhteisille menoille. Taloustilille siirrämme joka kuukausi sopimamme summan rahaa, joka on tällä hetkellä molemmille sama summa. Taloustilille meillä on molemmilla maksukortit ja sieltä hoidetaan kaikki laskut sekä ruokaostokset. Se on ollut älyttömän näppärä ja mahdollistanut meillä saada talous hallintaan ihan eri tavalla kuin aikaisemmin kun kumpikin tietää tasan tarkkaan miten paljon rahaa käytettävissä yhteisiin menoihin ja se osa mikä jää omalle tilille on sitten selkeästi omaan käyttöön ja omiin menoihin ja esimerkiksi säästöön. Käytössä on myös muutama muu yhteinen tili esim. säästämiseen, koiran kuluja varten sekä matkasäästämiseen.

6. Missä pihistätte, missä panostatte?
Pihistetään arjessa muun muassa siinä ettei käydä usein ulkona syömässä, tehdään eväitä töihin, leikataan itse hiukset jne. (voit lukea enemmän mistä me pihistetään arjessa täällä*). Panostetaan kuitenkin maukkaaseen perusruokaan, kodin laittamiseen ja ylläpitoon sekä matkusteluun.

7. Kuinka paljon teidän taloudessa menee rahaa ruokakauppaan kuukaudessa keskimäärin?
Tämä hieman vaihtelee mutta arvioisin noin 200€-300€, mikä on minusta ihan hyvä summa. Ollaan parannuttu tässä tosi paljon ja ymmärretty että pienellä budjetoinnilla ja suunnitelmallisuudella saa pienennettyä ruokalaskua kivasti.

8. Säästöt ja sijoitukset? 
Säästän kahteen puskurirahastoon (pitkäaikaispuskuri äärimmäisiä hätätapauksia varten sekä lyhytaikapuskuri hyvän ja pahan päivän varalle =pienempi kynnys käyttää rahoja).

Toden teolla säästäminen alkoi viime tammikuussa Säästöprojektin avulla, jonka tarkoitus oli pikku hiljaa kartuttaa 780€ säästö vuodessa. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä ja päästessäni hyvin alkuun (lue täältä Inspiraationlähteeni säästämiseen ja sijoittamiseen täältä*) olen saanut säästettyä jo 2000€ pitkäaikaissäästöön tuon 780€ sijasta. Lyhytaikaisen puskurin säästäminen jatkunee edelleen ja tarkoituksena säästää sinne noin 1000€. 

 Minulla on ollut sijoitussalkku jo nuoruudesta ja olen tämän vuoden puolella aktivoitunut taas sen suhteen paremmin. Ostan osakkeita pienillä summilla epäsäännöllisen säännöllisesti sekä tänä vuonna olen tutustunut ja aloittanut myös rahastosijoittamisen. Rahastoihin kuukausisäästän pienen summan joka kuukausi. 

9. Raha parisuhteessa? Riitelettekö rahasta 
Eipä juuri, en edes muista koska viimeeksi. Yhteinen taloustili on ollut suurin apu rahariitoihin!

10. Parhaat säästövinkit?
Aloita maltillisesti (ei tarvitse olla satoja euroja kuussa, kymppikin on hyvä aloitus), tarkastele kulutustottumuksia ja pidä niistä kirjaa, miten paljon kuukaudessa jää yli pakollisten menojen jälkeen, aseta tavoitte (esim. 20€/kk) ja pysy niissä! Tutustu esimerkiksi säästöprojektiini, jonka avulla säästät vuodess 780€ tai lue postaus 5+1 Vinkkiä saada talous hallintaan kesän jälkeen!



Tämä onkin vuoden viimeinen Raha ja Talous - postaus. Aloitin kirjoittamaan  näitä raha-postauksia vuosi sitten ja pakko myöntää että aika pitkälle ollaan päästy. Viime vuonna säästäminen oli vielä ihan lapsen kengissä mutta vuodessa olen ehtinyt kehittyä valtavasti. Vielä tosin on paljon opittavaa ja tämänkin tarina vasta alussa.



Raha-postaussarja jää nyt tauolle. Ihanaa loppuvuotta kaikille! 


SEURAA BLOGIA
• facebook • instagram • bloglovin • blogit.fi  • blogjungle •

2 kommenttia :

  1. Meillä on myös omat tilit ja yksi yhteinen, josta maksetaan kaikki yhteiset kulut. Itse aloin pitää hieman kirjaa menoistani ihan mielenkiinnosta. Eka kuukausi vasta menossa. Yritetään säästää rahaa aina matkusteluun. https://www.tilikeskus.net/tilitoimisto

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa todella hyvältä ja järkevältä! Minusta yhteinen taloustili on ollut kyllä arjen pelastus ja minusta on järkevää kuitenkin olla myös ihan omat rahat. Tsemppiä, kyllä kannattaa välillä katsoa hieman tarkemmin kulutustottumuksia, vaikka sen suurempaa tarvetta sille ei rahallisesti olisi - sieltä voi nimittäin paljastua isoja yllätyksiä :)

      Poista

Ilahduta minua kommentilla! :)