SOCIAL MEDIA

"Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kun nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasia"

sunnuntai 23. helmikuuta 2020
★ HYVÄÄ LASKIAISSUNNUNTAITA! ★








Minusta vanhan ajan taikauskot ja pakanalliset juhlat ovat aina olleet mielenkiintoisia. Laskiaista vietetään nykyään kristinuskon mukaan seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaisena laskeuduttiin paastoon, joka kestää pääsiäiseen saakka. Laskiaista on kuitenkin Suomessa vietetty hyvin todennäköisesti myös ennen kristinuskoa, jolloin se luultavasti peräisin vanhasta talonpoikaisesta työnjuhlasta.

Aikaisemmin laskiaiseen liitettiin paljon uskomuksia ja enteitä, joiden takia taloissa tehtiin erilaisia onnea tuottavia rituaaleja. Työt piti lopettaa ajoissa, jotta ne joutuisivat hyvin koko vuoden. Laskiaisena naiset lopettivat pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen. Kehruut oli nimittäin saatava valmiiksi laskiaiseksi, jotta enemmän valoa vaativa kankaiden kutominen voitaisiin aloittaa. Suomessa laskiainen ajoittuu keskelle parasta talvea ja siihen on liitetty myös tämän takia riehakas ulkoilu ja mäenlasku. Perinteisesti pulkkamäessa huudettiin "pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäistä kuin nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasia!" ja mitä pidemmälle kelkka luisti sitä pidempiä pellavia saatiin. 

 Kun työt lopetettiin ajoissa, ehdittiin nauttia laskiaisen riehakkaista pulkkamäistä sekä runsaista ja rasvaisista ruuista. Laskiaisena syötiin tukevasti liharuokaa, koska sen uskottiin varmistavan ruoan saatavuus seuraavaksi vuodeksi ja paaston takia lihaa saatiin syödä seuraavan kerran vasta pääsiäisen.

Siinä olisikin nykyaikaan hyvä teema esimerkiksi vähentää lihansyöntiä pääsiäiseen saakka. Voisin tämän silmällä pitäen luonnostella blogiin joka sunnuntaille Sunnuntai Sapuskaa Laskiaisenpaasto special - postaussarjaan meidän lihattomia suosikkiruokia! Eli stay tuned :D *

Suomessa laskiaisena on ollut tapana syödä hernekeittoa ja 1800-luvulla Suomessa yleistyivät Ruotsista tulleet laskiaispullat. Ruokaan liittyi uskomuksia että sen piti olla rasvaista. Mitä enemmän rasva kiilteli sormissa ja suupielissä, sitä paremmin lypsivät lehmät ja siat lihoivat. Rasvaa ei saanut pyyhkiä pois, vaan sen piti saada kulua itsekseen pois. Tämä takasi hyvän viikatteen käsittelykyvyn kun taas sormennuolija sai viikatteesta haavoja.

Vaikka nykypäivän laskiaiseen ei enään kuulu paastoaminen eikä pellavien muokkaaminen niin kuuluu suomalaiseen lasikaiseen silti vielä riehakas pulkkamäki, tukeva hernekeitto ja kermaiset laskiaispullat! Tosin tänä vuonna ei täällä etelässä ole lunta pulkkamäkeen mutta ei se estä nauttia muutamasta laskiaispullasta ;) 


Montako laskiaispullaa Sinä olet jo syönyt ja syötkö sinä laskiaispullasi ennemmin hillolla vai mantelimassalla? 



Minä olen syönyt jo kaksi laskiaispullaa ja itse tykkään syödä mantelimassalla vaikka kyllä hillokin käy :)

♡♡♡



SEURAA BLOGIA
• facebook • instagram • bloglovin • blogit.fi  • blogjungle •

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla! :)