SOCIAL MEDIA

KOIRIEN JOULUN MUISTILISTA + HELPPO KOIRANKEKSIOHJE || Joulukalenterin luukku 11

perjantai 11. joulukuuta 2020

Yhdennentoista joulukalenterin luukun takaa pureudutaan tärkeään aiheeseen - nimittäin koirien jouluun. Mitä koiranomistajan onkaan hyvä muistaa jouluna? 

Vaikka koirat eivät joulusta ymmärrä tosiasiassa mitään nauttivat nekin varmasti mielellään koko perheen yhteisestä ajasta kotona ja tietenkin niistä herkuista - mitä perinteisesti lemmikeille annetaan joulun aikaan. Mutta kaiken mukavan ja yltäkylläisen herkuttelun vastapainoksi on lemmikinomistajan muistettava muutama juttu lemmikin hyvinvoinnin suhteen joulun aikaan!

MUUT KOIRA-AIHEISET POSTAUKSET LÖYDÄT TÄÄLTÄ KOIRAJUTTUJA-TÄGIN ALTA!**

Mitä koira ei saa syödä
"Sinä pystyt itse päättämään mitä syöt ja koska herkuttelet mutta minä syön sitä mitä minulle annat, joten pidäthän huolen ruokavaliostani ja terveydestäni myös jouluna!"

KOIRANOMISTAJAN JOULUN MUISTILISTA

Suklaa
Suklaa ja kaakao sisältää teobromiinia, joka on koiralle myrkyllistä. Koiran sietokyky on yksilöllistä mutta pienikin määrä saattaa koitua koiran kohtaloksi. Mitä tummempaa suklaata sitä vaarallisempaa se on koiralle. Pidä siis suklaat ja muut konvehdit piilossa. HYVÄSSÄ PIILOSSA, mieluiten lukkojen takana. On myös hyvä ottaa selvää etukäteen mitä tehdä koiran suklaamyrkytyksen sattuessa ja tallentaa vaikka päivystävän eläinlääkärin puhelinnumero valmiiksi puhelimeen ettei hädän hetkellä tarvitse sitä miettiä että mihin soittaa.

Piparit ja piparkakkutaikina
Piparit ja niiden taikina sisältävät soodaa, mikä voi aiheuttaa koiralle suurina määrinä kaasun kerääntymistäa vatsaan tai muita vatsavaivoja.

Taikina (hiiva)
Turpoava taikina ja sen sisältämä hiiva ei ole hyväksi koiralle. Hiiva alkaa käydä koiran vatsassa ja muodostaa alkoholia. Taikinan syöminen ei yleensä aiheuta vakavia ongelmia mutta voi olla hyvinkin epämukavaa koiralle.

Pähkinät
Suurin osa pähkinöistä ei ole koiralle hyväksi. Macadamia-pähkinät ovat niistä vaarallisimpia ja sisältävät myrkkyä, joka vaikuttaa koiran lihaksiin, ruuansulatuskanaviin sekä hermostoon. Monissa suklaissa tai kekseissä on pähkinöitä. Myös suolatuista pähkinöistä koirat voivat saada suolamyrkytyksen. Voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Muskotti
Suomessa muskottipähkinää käytetään tavallisesti jouluruokien sekä -leivonnaisten mausteena, kuten lanttulaatikossa ja piparkakuissa. Muskotti sisältää myristisiiniä, joka vaikuttaa koiran hermostoon. Koira saattaa saada vatsakipuja, sydänoireita ja jopa hallusinaatioita.

Rusinat
Rusinat ja viinirypäleet voivat aiheuttaa koiran munuaisten vajaatoimintaa. Sietokyky on yksilöllistä ja riippuu myös koiran koosta.

Joulukukat
Jos koiralla on taipumusta maistella kasveja tai muita pöydällä olevia esineita kannattaa joulun ajan kasvit pitää koiran ulottomattomissa. Nimittäin monet joulunajan kukat ovat myös myrkyllisiä (mm. amaryllis, joulutähti, hyasintti ja tulppaani) ja voivat aiheuttaa syötynä voimakkaita vatsakipuja koiralle.

Lahjapaperit ja lahjapaperinarut
Pidä lahjapaperit ja lahjapaperinarut koiran ulottumattomissa ja jos koira itse saa lahjoja, paketoi lahjat koiralle turvallisesti koska syötynä muovia sisältävät paperit ja lahjanarut voivat luonnollisesti aiheuttaa pahimmillaan suolen tukkoutumista tai suolen seinämän rikkoontumisen.

Kynttilät
Kynttilät on pidettävä palaessaan turvallisessa paikassa tietysti palovaaran takia mutta monet kynttilät sisältävät myös parafiiniä, mikä voi aiheuttaa koiralle ripulia.

Jouluruuat
Jouluruuat on tarkoitettu ihmisille ja koiran tulee saada normaalia koirille soveltuvaa ruokaa myös jouluna. Liian rasvaisesta, suolaisesta ja mausteisesta ruuasta koira voi saada vatsavaivoja tai pahimmillaan sairastua. Liiallisen suolaisesta ruuasta koira voi saada suolamyrkytyksen. Kinkun luut eivät myös myöskään kuulu koiran jouluun - sianluut nimittäin pilkkoontuvat koiran suussa teräviksi paloiksi, jotka voivat aiheuttaa tukoksen tai pahimmillaan puhkaista reiät koiran suoleen.

Koirien kanaherkut 
Viimeisenä ja ehkä surullisimpana juttuna tämä että et voi luottaa että koirille suunnatut herkut eivät välttämättä ole turvallisia. Suomessa ja muuallakin maailmassa ovat eläinlääkärit huomanneet että Kiinassa / kaukoidässä tuotettujen koirille suunnatuissa pakastekuivatuista kanaherkuissa on ollut myrkkyjä, jotka voivat aiheuttaa koiralle pahoja munuaisongelmia tai jopa Fanconin syndroomaa. Älä siis osta tai syötä koirallesi kuivattua tai missään muussakaan muodossa olevaa lihaa (erityisesti siipikarjaa), joka on tuotettu Kiinassa tai muualla kaukoidässä. Pakkauksista ei välttämättä käy ilmi mistä liha on peräisin koska monet tuotteet pakataan Suomessa. Helpointa on siis välttää näitä kokonaan. Tämä koskee myös herkkuluita ja taikinaluita, joiden päälle kiedottu lihafileitä.

Koiralle kannattaakin varata jouluna sitä hänen normaalia ruokaa sekä herkuiksi esimerkiksi itsetehtyjä koirankeksejä, jossa tiedät tasan tarkkaan mitä koira syö :) 

helppo koirankeksi

Hau hau hauskaa Joulua! T. Hemmo

PS: Hemmolla on oma ystäväkirja-sivunsa blogin yläpalkissa (*klik) ja sinne voi muut karvakaverit mielellään laittaa kommenttiboxiin terveisensä Hemmolle! 


Muistetaanhan kaikki siis myös lemmikkien terveys jouluna ja päivystävän eläinlääkärin numero on hyvä olla jo valmiiksi puhelimessa tallennettuna! :)
https://www.agria.fi/koira/artikkeleita/sairaudet-ja-terveys/lista-koiralle-vaarallisista-aineista/
http://www.koiratpunkkejavastaan.fi/macadamia-pahkinat/
https://www.rahula.fi/i/mita-koira-ei-saa-syoda--vaaralliset-aineet-ja-ensiapu/72/
https://www.apu.fi/artikkelit/elainlaakarit-varoittelevat-koirien-kanaherkuista-evira-lainsaadantoon-jai-lapsus


♡♡♡


SEURAA BLOGIA
• facebook • instagram • bloglovin • blogit.fi  • blogjungle •

2 kommenttia :

  1. Vitsi oikeasti tykkään näistä sun joulukalenterin luukuista! Monen luukku-teksteistä jää sellainen fiilis, että tekstit on kirjoitettu kiireessä, mutta sun luukut on kivan monipuolisia ja niistä jää sellainen kuva, että ne on myös huolella suunniteltu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, kiitos tosi paljon ja kiva kun jaksoit kommentoida! Tosi kiva kuulla että tämä mun joulukalenteri on ollut mieluisa, sehän se tavoite on ollutkin tehdä siitä mahdollisimman kiva itselle kuin muille! 🤗❤ ihanaa joulun alus aikaa sinulle 🎄🌟

      Poista

Ilahduta minua kommentilla! :)