SOCIAL MEDIA

TOIMIVAN KEITTIÖN SÄILYTYSRATKAISUT

torstai 8. huhtikuuta 2021

Nyt alkaa keittiö olla kaapinnurkkiakin myöden valmis ja säilytysratkaisutkin saatu mietittyä ja hankittua. Keittiöremppaan tuli siis viime metreillä isojakin muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin ja sen takia oli keksittävä kaappien sisään uusia ratkaisuja. Rempan yhteydessä oli siis tarkoitus muuttaa muutama kaappi laatikostoksi mutta näissä meidän standardimittaisissa kaapeissa ei löytynytkään oikeita porauksia valmiiksi näille tilatuille laatikoille ja niille olisi itse pitänyt porata uudet reiät. Yhden kaapin jälkeen nähtiin tämä ihan tuhon tuomituksi, joten vaihdettiin laatikot kaapin oviksi (saranoille sentään löytyi standardien mukaiset poraukset). 

Kaappien säilytysratkaisuja piti siis miettiä uudestaan että miten ennen kaikkea kaikki saadaan käytännöllisesti mahtumaan ja sijoiteltua keittiöön kun kuitenkin neljä yläkaappiakin poistettiin. Siinä oli pieni pohtiminen, mutta nyt tuntuu että on löytynyt aika hyvät ratkaisut. 

Minulle keittiöremppa oli alun alkaenkin tärkeä ulkonäöllisten juttujen lisäksi myös käytännöllisyys ja rempan yhteydessä halusin saada kaikille jutuille omat oikeanlaiset paikat.


KEITTIÖN SÄILYTYSRATKAISUT

KODINKONEET. Eniten käytetyt kodinkoneet esille ja luonnolliselle ja käytönnönläheiselle paikoille. Tunnen itseni niin hyvin että smoothieta ei tule tehtyä jos tehosekoitin on joka kerralla kaivettava kaapista.

JÄRJESTYS. Meillä astiat ja ruokatarvikkeet on meillä jaoeteltu aika tarkasti omille puolille keittiötä eikä sekoitettuna kaappeihin niin että keittiön oikeassa reunassa on ruokatarvikkeet ja vasemmassa reunassa astiat.

MAUSTENURKKA. Vaikka tykkäänkin ettei keittiöntasoilla olisi liikaa tavaraa haluan kuitenkin että tavarat ovat helposti käytettävissä, joten jotain tarttee olla esillä. Lieden viereen on siis aseteltu sipulipurkit, öljyt sekä eniten käytetyt mausteet ja maustemyllyt ja mortteli.




AVOHYLLYT. Avohylly korvasivat meillä osittain neljän yläkaapin. Säilytystila siis väheni aikalailla joten säilytysratkaisuja oli mietittävä tarkkaan. Alemalle avohyllylle on sijoiteltu sellaiset ruokatarvikkeet, jotka käytössä päivittäin kuten kahvitarvikkeet sekä muroja ja myslejä.

ROIKKUVA KORI. Roikkuva lankakori löysi minusta vihdoin vuosien jälkeen oikeanlaisen paikan itselleen. Siinä voidaan säilyttää hedelmiä, kasviksia ja yrttejä tai oikeastaan mitä vaan. Siinä ne ovat esillä kivasti, kypsyvät itsekseen ja esillä niin että ne muistaa myös käyttää. 



KAPPIEN SÄILYTYS. Kaappien sisälle mietin ja etsin pitkään käytännöllistä ratkaisua. Tämän alakaapin alimpaan kulmaan on nimittäin hirmu vaikea päästä käsiksi ilman että on kontillaan lattialla, joten alahylylle oli pakko keksiä jonkin ratkaisu. Ratkaisuksi löytyi onneksi Ikeasta aivan täydellisen kokoiset KUBBIS - muovilaatikot, johon sai kivasi kaikki kuiva-aineet. Kaapin yläosaan ostettiin sisälaatikko, johon saatiin kivasti esille enemmän käytössä olevia kuiva-aineita, kuten mausteita, sokereita. Ylemmälle hyllylle löytyi näin luonnollinen paikka pienemmille kuiva-aineille kuten säilykkeille Ikean VARIERA-laatikoista.



MAUSTEET. Yksi poistetuista yläkaapista oli maustekaappi. Vaikka se oli tavallaan käytännöllinen niin en kuitenkaan tykännyt siitä ihan kamalasti koska tällaiselle itsenikaltaiselle kääpiölle oikeastaan vain ensimmäinen hylly oli käytettävissä koska en oikein yltänyt korkeammalle. Maustesäilytys ratkaistiin sijoittamalla maustemyllyt ja öljyt suoraan työtasolle ja muut mausteet lieden viereiseen laatikkoon. Erilaiset kaupanmaustepurkit korvattiin todella hyvänkokoisilla Ikean IHÄRDIG-maustepurkeillä ja nyt on maustelaatikko tosi siisti.



HUKKATILA. Meillä löytyi ennen hukkatila keittiön nurkasta, joka otettiin nyt käyttöön. Ongelmana minusta keittiössämme on aina ollut se ettei jollekkin tavaroille ole vain löytynyt oikeanlaista käytännöllistä paikkaa ja varsinkin kaappien ylähyllyt ovat niin korkealla etten itse sinne ylety ilman jakkaraa. Myös keittiön toisessa päässä oli alakaappien vieressä hukkatila, joka aikaisemmin oli laitettu umpeen. Ottamalla hukkatila käyttöön ja asentamalla sinne pieni avohyllykkö saatiin loistava paikka resepti- ja keittökirjoille, mistä ne ovat nyt todella helposti otettavisa vs. se että ne olivat ennen yhden kaapin ylähyllyllä ja aina piti hakea jakkara että yletyin ne sieltä ottaa käyttöön. Alahylly oli taas kuin tehty leikkuulaudoille ja tarjottimille joille ei ennen meinannut löytyä oikein järkevää paikkaa millään. Tällä hetkellä hyllykön viereen jää vielä pieni tila, johon suunniteltiin tekevämme leivonta-alustan! 



KATTILAN KANNET. Miten te säilytätte kattilankannet? Ennen meillä kattilankannet oli vain karusellikärryn hyllyllä sekaisin ja samalla veivät aika paljon tilaa ja ainoa minusta järkevä ratkaisu olisi ollut kattilankansiteline seinälle, mutta minusta ne eivät ole niin kauniita että ne haluaisin seinälle esille. Kaapissakaan sellaiselle ei ollut missään tilaa. Sitten näin ihan sattumalta Pinterestissä AIVAN LOISTAVAN ratkaisun asiaan - kattilakaapin hukkatila ja ovet otettiin käyttöön ja oviin liimattiin koukut ja tadaa, näin meillä on järkevä ja tilaa säästävä ratkaisu asiaan! 



VITAMIINIT ja LISÄRAVINTEET. Ne ovat minusta olleet aina vähän hankala juttu kun itse kyllä muistan aika hyvin niitä ottaa vaikka olisivatkin kaapissa mutta mies aina nostaa purkin näkyville koska ei muuten niitä muista. Keksin jo ennen keittiöremppaa että vitamiinit saa kivasti "esille" mutta kuitenkin samalla piiloon kun ne laittaa vaikka tuollaiseen Arabian vanhaan voipyttyyn. Samalla mikron yläpuolelle jäävä hukkatila saadaan käyttöön.




ROSKISKAAPPI ja JÄTTEIDEN LAJITTELU. Meillä on 60cm roskiskaappi ja se on aika tilava mutta ennen kaapissa oli vain kahden ämpärin roskisvaunu eikä muuta, joten se oli tosi epäkäytännöllinen. Haluttiin saada kaappi hyötykäytettyä jokaista senttiä myöden ja koska hankittiin nyt keväällä pikakompostori niin biojätteille piti myös keksiä jonkinlainen paikka. Onnistuttiin minusta kyllä ottamaan kaikki hyöty käyttöön kaapista.

Kaappiin ostettiin siis toinen jätevaunu 3 ämpärillä, johon saa nyt lisää jätteidenlajittelu tilaa sekä myös paikat astianpesuaineille ja muille pesuaineille tai siivousvälineille keittiössä. Jätevaunujen yläpuolelle asennettiin Ikean VARIERA-muovipussisäiliö.

Kaapin oveen halusin pienen korin säilytystilan tiskiräteille, pesukintaille, -sienille ja -harjoille sekä myös siivousliinoille. Täydellinen lankakori tarkoitukseen löytyi Puuilosta. Näitä säilytettiin ennen yleensä tiskikaapissa ja siellä ei sen takia ollut juuri tilaa jättää astioita kuivumaan. Nyt kun saatiin nämä siirettyä tänne roskiskaappiin niin tiskikaapissakin nyt paremmin tilaa!



BIOJÄTTEET. Ensin ajateltiin että biojätteet lajitellaan yhteen jätevaunujen ämpäreistä mutta aika nopeasti tultiin siihen tulokseen että järkevin ratkaisu on hankkia ebiojätteille erillinen biokeruuastia, jonka voisi sijoittaa työtasolle. Minusta katseenkestävä ratkaisu löytyi Bioproffalta ja astialle löytyi ihan toimiva paikka tiskipöydän kulmasta.



TISKIPÖYTÄ. Tiskialtaan viereen ollaan laitettu leikkuulautoja toisaalta roiskesuojaksi toisaalta myös sisustuksellistä syistä. Altaan vierestä löytyy myös pieni tiskikori, missä säilytetään yleensä saksia ja muita keittiöntarvikkeita. Vaa'alla säilytetään yleensä kasviksia tai hedelmiä sekä sen vieressä siirrettävä talouspaperi. 



Toivottavasti löysit inspiraatiota omaan keittiöösi! :)



♡♡♡


SEURAA BLOGIA
• facebook • instagram • bloglovin • blogit.fi  • blogjungle •

4 kommenttia :

  1. Thänks nappasin parit vinkit itsellenikin🤗. Kattilan kannet aina sikinsokin kaapissa,tuo onkin kätsy ratkaisu kun ovat ovessa.
    Laatikoita ostan myös lisään kuiva-ainekaappiin.
    Mukavaa viikonloppua sinulle🌼💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jess kiva juttu että löysit inspistä! Itse olen ollut niin tohkeissani näistä ratkaisuista ja kokenut ahaa-elämyksiä niin ajattelin että muille voisi näistä olla myös hyötyä 🤗 ihanaa viikonloppua sinulle myös! ☀️🌷

      Poista
  2. Meillä tulossa keittiöremontti kesän alussa, kalusteet jo valittu ja nyt kaipailin "piensäilytys"-vinkkejä.. Kattilan kansille otan tämän vinkin ehdottomasti käyttöön! :) Niille suunniteltiin yksi vetolaatikko karusellikaapin viereen, mutta varmasti keksin laatikkoon muuta täytettä. Aurinkoisia kevätpäiviä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes mahtavaa että löysit inspistä, se oli tarkoituskin! Kiitos samoin sinulle! 🤗☀️🌷

      Poista

Ilahduta minua kommentilla! :)