SOCIAL MEDIA

SUNNUNTAI SAPUSKAA: Retromodernit laskiaistötteröt

sunnuntai 3. maaliskuuta 2019
~ ** Tämä on osa SUNNUNTAI SAPUSKAA-postaussarjaa. Sunnuntait olen tässä sisustuspainoitteisessa lifestyleblogissa pyhittänyt siis ruualle ja resepteille! ** ~


Päätin jo monta päivää sitten että laskijaisena viimeistään on leivottava pullaa. Sitä kun ei ole tullut pitkään aikaan leivottua ja nythän  löytyi oiva syy ainakin siihe. Mutta sitten keksin että en teekkään ihan perinteisiä laskiaispullia vaan ajattelin tehdä niistä tuollaisia tötteröitä/sarvia. Niistä oli kerran puhe äitini kanssa ja idea jäi hautomaan että tekisin niitä laskiaiseksi. Idea on kuulemma vanha (äitini muistaa nämä lapsuudestaan mutta itse en tällaisia ikinä syönyt) mutta toimiva. Tehdään peruspullataikina ja taikina kiedotaan joko metallisen leivostötterön tai sitten itse tehtyjen foliotötteröiden ympärille. Tötteröt täytetään perinteisesti hillolla/tai mantelimassalla ja kermavaahdolla. Samaa ideaa voi käyttää myös suolaisista tötteröistä tehtynä sämpylätaikinaan.


RETROMODERNIT LASKIAISTÖTTERÖT (12kpl)

2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1,5 dl sokeria
2 tl kaardemummaa
1 kananmuna
ripaus suolaa
6-8 dl vehnäjauhoja
75g voita (huoneenlämpöinen)

Lämmitä maito n. +42 asteiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, sokeri, suola, kaardemumma, kananmuna ja vehnäjauhot. Vaivaa yleiskoneella n. 5min tai niin että taikina irtoaa kulhosta. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen/ pehmeä voi ja vaivaa kunnes on sekoittunut hyvin. Anna taikinan kohota noin 45min. 

Kun taikina kohonnut tarpeeksi, kumoa jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmat pois. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 12 osaan. Pyörittele paloista pitkiä n. 1 cm levyisiä pitkiä tankoja. Voitele metallitötteröt pienellä määrällä rasvaa. Pyörittele tangot tötteröiden ympärille aloittaen tötterönpäästä niin ettei valmiin pullan päähän jää reikää. 

Anna tämän jälkeen vielä kohota noin puoli tuntia ja voitele tötteröt ennen paistoa kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 180 asteessa 14-15min niin että pullista tulee kauniin kullan ruskeita. Otettuasi pullat uunista annan niiden jäähtyä hetki ja poista sitten varovasti metallitötteröt pullien sisältä. 

Lusikoi valmiiden jäähtyneiden pullatötteröiden sisään hilloa tai mantelimassaa ja kermavaahtoa. 


KUMPAA SINÄ LAITAT LASKIAISPULLAASI - HILLOA VAI MANTELIMASSAA? :)


Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla! :)