SOCIAL MEDIA

RAHA JA TALOUS: Missä pihistän arjessa?

maanantai 4. maaliskuuta 2019
* ~ Tämä postaus on osa RAHA JA TALOUS - postaussarjaa, missä paneudutaan raha-asioihin tällaisen ihan tavallisen naisen silmin. Postaukset julkaistaan noin kahden kuukauden välein aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina ~*

Nythän minulla on tämä säästöprojekti käynnissä, joka alkoi kyllä ainakin mielen tasolla jo vuosi sitten mutta konkreettisesti vasta tämän vuoden tammikuussa. Vaikka en olekkaan säästänyt kovin paljoa ennen tätä olen kyllä aina elänyt aika säästelijäästi - siis arjessa.


MISSÄ ASIOISSA MINÄ PIHISTÄN SITTEN ARJESSA?




RUOKA

Ulkona syöminen ja juominen. Käyn todella harvoin ulkona syömässä saati sitten juomassa. Ravintolassa syöminen maksaa monesti monta kymppiä ja juomisesta puhumattakaan. Kahvinkin juon yleensä ilman lisuketta - onneksi en ole perso pullille ja leivoksille.

Ei napostelulle. Olen opetellut jo monta vuotta sitten pois napostelusta enkä käy kioskeilla enkä osta kaupasta lähes koskaan mitään herkkuja, kuten karkkeja tai suklaata hetken mielijohteesta. Onnekseni en myöskään tykkää limuista enkä osta take away kahveja. Kun jättää tällaiset pienet asiat pois arjesta saattaa säästää pitkän pennin. 

Tee itse ruokaa. Siinä säästä suuren pennin kun jaksaa itse väsätä ruokaa. Me tehdään paljon ruokaa kotona ja suunnitellaan viikon ruokia etukäteen. Arjessa suositaan paljon sellaisia helppoja ja halpoja ruokia, mistä riittää vähintään kahdeksi päiväksi ja ehkä jopa minulle töihin evääksi.

Eväät töissä. Syön aina eväitä töissä enkä oikeastaan koskaan käy lounaalla työpaikkaruokalassa. Eväänä pyrin aina syömään kotiruokaa jota jää yli, mutta jos ei jää niin voileivät, puurot, kananmunat ja nuudeli ajavat myös asiansa.

Hävikkiruoka minimiin. Hävikki on kuin suoraan heittäisi rahaa roskiin. Jotta hävikkiä ei synny on opeteltava ostamaan ruokaa oikea määrä ja tekemään ruokaa sopiva määrä sekä osata käyttää ylijäämät oikein. Välillä myös pitkin hampain pitää syödä jotain vaikka tekisi hirmusti mieli jotain muuta. Joskus on myös parempi loihtia ruokia jääkaapin jämistä kuin heti sännätä kauppaan. Ylijääneet keitetyt perunat voi paistaa, tortillajämät pizzapohjina, juustonjäntyt raastaa makaroonilaatikkoon.

Parasta ennen-päiväys ei tarkoita pilaantumista. Olen myös opetellut pois siitä että ruoka ei automaattisesti ole piloilla parasta ennen-päiväyksenä. Monet ruuat kun pysyvät avaamattomina kauankin hyvinä ja yleensä maistamalla ja haistamalla se selviää onko se vielä syötävää. Varsinkin jääkaapissa olevat tuotteet pysyvät hyvinä pitkään päiväyksestä riippumatta. Varsinkin jos ovat avaamattomia. Siinä säästää pitkän pennin kun ei heitä ruokaa hukkaan. 


KAUNEUDENHOITO

Kosmetiikka ja hiusten hoitotuotteet. Käytän enimmäkseen halpaa markettikosmetiikkaa ja hiustenhoitotuotteita - jos sellaisia ylipäätänsä käytän. Monet tuotteet olen korvannut DIY-kosmetiikkalla, eli tehnyt muun muassa hunajakuorintoja, jalkakylpyjä, kasvonaamioita ja inkiväärihoitoja hiuspohjalle itse. Keväästä saakka kun minulla on ollut taas ripsienpidennykset (mikä itsessään on kyllä panostus) niin muiden kosmetiikka tuotteiden käyttö on jäänyt todella vähälle. Koko vuoden olen kulkenut lähes meikittä tai ainoastaan bb-voiteella arkena. Samat kajaalit ja luomivärit ovat käytössä niin pitkään kun niistä riittää. Käytän todella harvoin myös mitään hiuslakkaa tai muita muotoilutuotteita, koska päänahkani on todella herkkä.

Kampaaja. Ehkä hieman jopa hävettää myöntää etten ole käynyt vuosikausiin kampaajalla. Oikeastaan sen jälkeen kun kasvatin oman värin takaisin en ole sen jälkeen enään käynyt kampaajalla. Koska minulla on pitkät hiukset ja pidän hiuksia kiinni lähes aina niin leikkauksella ei ole niin väliä. Olenkin latvoja leikannut itse säännöllisin väliajoin ja välillä katsonut youtube-videoita miten leikata itse haha :D 


KIERRÄTYS

Kirpputoripöytä. Varaan epäsäännöllisen säännöllisesti (n. 1-2 kertaa vuodessa) kirppispöydän paikalliselta kirppikseltä ja myyn siellä tarpeettomaksi jääneitä vaatteita, kenkiä ja tavaroita. Otan pöydän aina vain viikoksi koska silloin koen hyötyväni siitä eniten ja en ole valmis ramppaamaan siellä montaa viikkoa.

Tori.fi. Se mitä ei kirpparilla tule myytyä myyn säännöllisesti sitten muuta tavaraa Torissa.

Pullojen palautus. En kiertele tienvarsia (vaikka kannattaisi!) mutta kaikki kierrätettävät pullot (kierrätän kaikki pullot vaikka niissä ei olisikaan panttia) otan mahdollisuuksien mukaan talteen ja palautan kauppaan kun pulloja on kerääntynyt pussillinen tai kaksi. Ei sillä rikastu mutta kyllä se aina on muutama euro pois ruokalaskusta.


Seuraava Raha ja Talous - postaus ilmestyy 06.05.2019.


SEURAA BLOGIA
• facebook • instagram • bloglovin • blogit.fi • blogipolku • blogjungle •

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla! :)