SOCIAL MEDIA

RAHA JA TALOUS: Miten helpottaa yhteisiä raha-asioita ja taloudenhoitoa?

maanantai 5. marraskuuta 2018
* ~ Tämä postaus on osa RAHA JA TALOUS - postaussarjaa, missä paneudutaan raha-asioihin Matti Meikäläisen silmin. Postaukset julkaistaan noin kahden kuukauden välein aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina ~*


Raha on ollut tänä vuonna kovasti mielessäni ja minua onkin kiinnostanut kirjoittaa siitä tänne koska asia koskee monia muitakin. Luin tässä jokunen päivä sitten Lähiömutsi - blogista postauksen Raha parisuhteessa ja sen herättämien ajatusten sekä tietysti torstaisen verotietojen julkaisun johdosta koko viime viikon on iltapäivälehdetekin ja aamu-tv kehoittaneet puhumaan rahasta avoimesti.

Eli miksen siis minäkin?

raha ja säästäminen

raha ja säästäminen parisuhteessa

raha ja säästäminen

yhteinen talous

Asun yhdessä mieheni yhdessä ostamassamme talossa ja me jaamme taloutemme kulut tasan. Vaikka käytössämme on siis kahden keskituloisen työssäkäyvän aikuisen palkat niin on alkanut tuntua ettei rahaa silti ole ikinä tarpeeksi ja on tuntunut että en ole pystynyt hallitsemaan menoja siten kuten olisin halunnut.

 Tähän asti meillä on aina ollut erilliset tilit ja erilliset rahat. Taloutemme kustannukset olemme siis aina maksaneet ns. omilla rahoillamme ja suurinpiirtein tasan. Isommat laskut jaoimme tasan niin että toinen maksoi laskun ja toinen makseli sitten takaisin toiselle tai toinen maksoi muita laskuja, jotka sitten kuittasivat sen yhden laskun osuuden.

Viime talvena minuun iski kova säästämisen tarve. Ostin meille yhteisen säästöpossun, mikä oli oikein toimiva - saatiin vajaassa vuodessa säästettyä kolikoilla yhden viikonloppureissun syömingit. Mutta muuten oma säästäminen ei oikein onnistunut ihan niin hyvin niin kuin olin ajatellut. Juurikin siksi etten pystynyt ennakoimaan menojamme ollenkaan.

Keväällä tämä alkoi sitten korpeamaan ihan kunnolla ja ehdotin miehelle että jos perustettaisiin sellainen yhteinen taloustili, mihin otettaisiin molemmille maksukortit ja tilille molemmat siirtäisi palkkapäivänä sellaisen summan rahaa, jolla katamme koko kuukauden menot. Summa saisi olla sen verran korkea että sinne kertyisi aina hieman extraa, millä sitten maksettaisiin isompia laskuja, joita tulee muutaman kerran vuodessa. Maksukortit otettiin siksi että ruokakaupassa voisi käydä kumpi tahansa ja maksaa sieltä yhteiseltä tililtä. Tämä järjestely mahdollistaa silti sen että meillä on myös ns. omat rahamme, jotka käytämme omiin menoihin, hankintoihin, heräteostoksiin ja tietysti niihin säästöihin. Muun muassa autot ovat meidän omia niin kulut maksamme myös itse.

Tilin perustaminen ja käyttöönotto oli paljon helpompaa mitä olin kuvitellut ja kaikki hoitui netissä ihan kädenkäänteessä eikä pankissa tarvinut käydä ollenkaan. Viikon sisällä meillä oli tili ja maksukortit kädessä molemmilla valmiina käyttöön! Käytäntö on ollut meillä käytössä nyt kesästä asti ja tähän asti se on toiminut ihan loistavasti! Hieman jopa harmittaa että kärvisteltiin niinkin kauan ilman yhteistä käyttötiliä! Se on helpottanut arkea ihan valtavasti ja yhteisiämenoja pystyy molemmat tarkkailemaan ja tietää tasan tarkkaa kuinka paljon rahaa on käytettävissä.

Säästäminen, mistä tämä kaikki ehkä alkoi, on myös helpottunut osaltani. En mitään huimia summia ole pystynyt säästämään mutta hyvällä mallilla kuitenkin. Säästöpossukin on edelleen käytössä ja sinne säästämme yhdessä kolikoita, joita jää taskujen pohjalle. Sitten kun saamme tämän järjestelyn ja oman säästämisen rullaamaan itsekseen voisi miettiä ehkä yhteistä säästötiliä tai -rahastoa?



Herättikö ajatuksia? Miten teillä on yhteiset raha-asiat hoidettu? :)



SEURAA BLOGIA

• facebook • instagram • bloglovin • blogit.fi • blogipolku • blogjungle •

6 kommenttia :

  1. Yhteisiä tilejä olen kans miettinyt,tai yksi jo on mutta toinen varmaan korttien kans ois järkevää. Pitääpä tutkailla op:n sivuja saako sieltä homman hoidettua. Itse havahtunut tässä iässä elämää miettimään että jos toiselle sattuu jotakin niin jos ei oo yhteisiä tilejä,ei vissiin saa rahaa eikä asioita hoidettua?Ainakaan kovin helposti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti! Meillä ainakin toiminut tuo taloustili loistavasti ja kortit helpottavat yhteisien menojen hoitamista. Taloustilillä ei pidetä kuitenkaan kuin vain hieman enemmän kuin kuukaudenmenojen verran rahaa niin jos jotain sattuu niin siellä ei ole ainakaan suuria summia. Meillä myös Op ja kaikki hoitui meillä netin ja puhelimen kautta. Otin ensin yhteyttä heidän sivujen chatin kautta ja kyselin miten tulisi toimia ja sieltä sain hyvät neuvot :)

      Poista
  2. Olipas kiva törmätä pitkästä aikaa mielenkiintoiseen ja itselleni uuteen blogiin :) Pakko kai tässä vaiheessa lukemista pysähtyä kommentoimaan, kun aihe natsasi hyvin meidänkin tilanteeseen.

    Meillä on kans yhteinen tili mun aviomiehen kanssa ja molemmilla on kortit siihen tiliin. Sieltä hoidetan asuntolaina, ruokakulut sekä kaikki yhteiset laskut eli vakuutukset, sähkölaskut yms. Meillä on myös rahasto, joka on sovittu yhteiseksi vaikka se onkin miehen nimissä. AInakaan Aktiassa ei meinaan saa oikeasti yhteistä rahastoa. Yhteisen tilin myötä koko talouden menoja on helpompi hallita ja molemmat saa joko säästää omat rahansa tai hassata jos siltä tuntuu. Itselleni jää kuukausittain noin 500 euroa säästöön, joka on ihan kiva summa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hej jess kiva että löysit tänne ja kiitos tietysti kivasta kommentista! :) Juuri eilen viimeeksi juteltiin miehen kanssa miten hyvä ratkaisu tuo yhteinen tili on ollut ja tuntuu ihan hölmöltä ettei tajuttu sitä aiemmin. Meillä ei ole vielä yhteisiä säästöjä tai rahastoja (jos tuota säästöpossua ei lasketa :'D) niin en osaa sanoa niihin mitään mutta olen ymmärtänyt että niitä on vaikea tai jopa mahdotonta saada yhteisiksi. Ihan mahtava tieto että teilläkin toiminut tämä järjestely ja sinä saat noin huiman summan säästöön - siinä varsinainen porkkana meille mihin tähdätä! :)

      Poista
    2. Joo, ne on kai oikeasti jopa mahdottomia saada yhteiseksi, ainakin just rahastot. Tilin voi tietysti saada, mutta tuotot ei niissä ole kummoisia. Tosin ei tuo meillekään kovasti mainostettu rahasto oo vuodessa saanut kuin tappiota aikaiseksi, joten sama kai se olis ollut :D Itse sijoitan enemmän osakkeisiin ja suosittelen sitäkin kokeilemaan!

      Poista
    3. Ok, joo olen kuullut että rahastoissa on just se että ei saa olla liian hätäinen vaan enemmänkin "unohtaa"rahat sinne muutamaksi vuodeksi. Joo mulla on myös osakesijoituksia :)

      Poista

Ilahduta minua kommentilla! :)